Koalícia chce zrušiť Úrad pre štátnu službu

Vláda sa chystá nenápadne zrušiť Úrad pre štátnu službu, ktorý vyberá zamestnancov na ministerstvách a úradoch. Chce tak urobiť cez pozmeňujúci návrh, ktorý v parlamente včera nečakane predložil poslanec SDKÚ Zoltán Horváth k zákonu o štátnej službe.

02.02.2006 00:00
debata

 Koalícia pritom ešte pred niekoľkými dňami tvrdila, že úrad celkom nezanikne, len sa zmenia jeho právomoci. Ak návrh prejde, zopár mesiacov pred voľbami si politické strany posilnia svoj vplyv na všetky štátne úrady. O úrade rozhodnú poslanci dnes.

„Zrušenie úradu je politickým rozhodnutím Koaličnej rady,“ povedal Horváth. Podľa neho je zbytočný a len komplikuje výber úradníkov. Tých by si po novom mali vyberať priamo rezorty, na čele ktorých stoja zástupcovia politických strán. Dohľad nad štátnou službou má prevziať ministerstvo práce.

Podľa Pavla Minárika (KDH) bol úrad brzdou pre vládu, keď tá mohla zamestnávať úradníkov až po jeho súhlase. KDH bude preto hlasovať, aby zanikol. Za jeho zachovanie bola pôvodne SMK, podľa Gyulu Bárdosa však svoje stanovisko prehodnocuje. „Poradíme sa tesne pred hlasovaním,“ dodal.

Časť poslancov ešte včera na schôdzi nevedela, že sa bude rokovať aj o zániku úradu. „Nevidel som ten návrh, bude to však znamenať, že úradníci sa budú dosadzovať do funkcií už len podľa straníckych tričiek,“ poznamenal Robert Madej (Smer). Podľa neho bol úrad poslednou zárukou odbornosti štátnej služby, keď zodpovedal za výberové konania, ktorými museli prejsť vedúci zamestnanci ministerstiev.

Postup koalície kritizovala Ľubica Navrátilová (Slobodné fórum). „Spoliehať sa na to, že to prejde takto potichučky, bez diskusie, keď väčšina poslancov o tom ani nevedela, je nezodpovedné. Ide o zásadnú zmenu,“ zdôraznila. Podľa nej nejde o nič iné, ako uvoľniť ruky ministrom, aby mohli na miesta, ktoré sú zaujímavé, dosadzovať politických nominantov.

O zámere zrušiť úrad netušil ani jeho šéf Ľubomír Plai. „Prekvapilo ma to,“ uviedol. A to najmä preto, že parlamentné výbory buď zamietli, alebo sa nevedeli dohodnúť ani na obmedzení právomocí úradu, ktoré vláda navrhovala. Podľa Plaia by bol tento krok nešťastný a bolo by to proti princípom Európskej únie. „Utrpela by tým aj naša povesť v zahraničí, kde sa kladie veľký dôraz na budovanie od politiky nezávislej štátnej služby,“ dodal Plai.

Úrad vznikol len pred štyrmi rokmi, na jeho zriadenie dal štát milióny. Dôvodom bolo vtedy práve odpolitizovanie štátnej správy. Riadil konkurzy na miesta v štátnych inštitúciách a dohliadal na pôsobenie štátnych zamestnancov. Podľa Horvátha však nesplnil svoj účel.

Ak by parlament rozhodol o zrušení úradu, zanikne už od 1. apríla. Plai sa obáva, že koalícia aj opozícia sa nakoniec na tom dohodnú. „Ešte pred voľbami môžu sľúbiť miesta v štátnej správe,“ zdôraznil.

debata chyba