Divadlu chcú šéfovať piati

Riaditeľka Divadelného ústavu Silvia Hroncová, šéf Baletu SND Emil T. Bartko, riaditeľ Slovenského komorného divadla Martin Andrej Hrnčiar, spevák Ján Všetečka-Konstanty a riaditeľka Novej scény Wanda Hrycová majú záujem o post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla.

23.03.2006 20:35
debata

Mená zverejnila výberová komisia po otvorení obálok s projektmi na Ministerstve kultúry SR.

Spomedzi uchádzačov vypadol Dušan Kováčik, ktorý nepredložil viaceré požadované náležitosti. Výberová komisia, ktorú tvoria členovia Rady SND, teda zástupcovia rezortu kultúry, financií, SND, Divadelného ústavu, kultúrnej a umeleckej obce, vypočuje kandidátov 12. apríla. Každý zo záujemcov o vedenie SND bude mať 20 minút na predstavenie svojho projektu riadenia SND na najbližších päť rokov. Na otázky majú členovia komisie ďalších 20 minút. Ak nevzniknú komplikácie, komisia by podľa jej podpredsedu Vladimíra Štefka mohla hneď po vypočutí navrhnúť jedného z uchádzačov ministrovi na vymenovanie. Na výber riaditeľa je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných členov komisie. Komplikácie však nastali už vo štvrtok, dvaja členovia z komisie zrejme odídu, ak sa im preukáže konflikt záujmov. Odvolanie hrozí zamestnancom Divadelného ústavu, ktorého riaditeľka kandiduje. Ministerstvo o tom rozhodne v najbližších dňoch.

„Všetci tí, čo sa prihlásili, sú dobrí kandidáti. Verím, že ich koncepcie budú dobré,“ povedal minister kultúry SR František Tóth, ktorý trvá na tom, že výberové konanie nezastaví, aj keď o to časť umeleckej obce žiada. Tóth nevie, prečo sa do súťaže neprihlásil nikto zo zahraničia, hoci bola medzinárodná. Tóth nevidí konflikt záujmov v tom, že je členom komisie, ktorá mu má navrhnúť na vymenovanie nového riaditeľa. „Vyjadrím svoj názor ako člen komisie,“ povedal.

Zvolený predseda komisie Dušan Jamrich ešte nevie odhadnúť, či sa im podarí zvoliť riaditeľa. Členmi komisie sú okrem neho a ministra Tótha aj primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, divadelný vedec a historik Ján Jaborník, baletná pedagogička Irina Čierniková, operný režisér a dramaturg Martin Bendik, činoherný dramaturg a režisér Martin Porubjak, divadelný kritik Vladimír Štefko, riaditeľ Divadla L+S Milan Lasica, filozof Miroslav Marcelli, prednosta chirurgickej kliniky Juraj Pechan, herec Richard Stanke. V komisii nebol prítomný štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška, umelecký šéf Divadla Jonáša Záborského Prešov František Javorský a bývalý riaditeľ Národného divadla Praha Jiří Srstka.

Záujemcovia sa mohli prihlásiť do 17. marca, výberové konanie bolo vyhlásené vyše mesiaca. Na adresu ministerstva sa mohli prihlásiť kandidáti zo Slovenska i Čiech. Okrem prihlášky a projektu vedenia SND mali predložiť životopis, odpis z registra trestov a overenú kópiu dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní. Inzeráty vyšli v slovenskej aj v českej tlači. Ministerstvo tiež oslovilo riaditeľov jednotlivých súborov SND aj iných divadiel, či osobnosti – Petra Dvorského, Milana Lasicu, Darinu Károvú, Mareka Ťapáka a ďalších. Viaceré oslovené osobnosti, ktoré sa neprihlásili, by nesplnili podmienku piatich rokov riadiacej praxe. „Ja ako člen komisie by som tie kritériá tiež nespĺňal,“ povedal Porubjak. On osobne by sa neprihlásil do výberového konania, ktoré „vyhlásil minister s takou malou podporou NR SR ako má minister Tóth“.

SND od začiatku roka po odvolaní generálneho riaditeľa SND Dušana Jamricha vedie riaditeľ opery SND Marián Chudovský.

debata chyba