Banáš by rád odvolal Langoša

Návrh na odvolanie šéfa Ústavu pamäti národa Jána Langoša z funkcie predložil do parlamentu poslanec za SDKÚ Jozef Banáš. "Vidím dve skupiny dôvodov na odvolanie pána Langoša - morálne a legislatívne," povedal Banáš.

03.04.2006 14:36
debata

Poslanec za SDKÚ je presvedčený, že Langoš nemôže byť na mieste riaditeľa ÚPN, keďže v čase svojej voľby do funkcie zatajil, že nedisponuje bezpečnostnou previerkou Národného bezpečnostného úradu. Banáš uplynulý týždeň požiadal šéfa NBÚ Aurela Ugora, aby preveril Langošovu bezpečnostnú previerku, okolo ktorej majú byť nejasnosti. 

Langoš je podľa Banáša rovnako podozrivý zo stykov so Štátnou bezpečnosťou a KGB. Hoci šéfa ÚPN komunistická ŠtB evidovala ako nepriateľskú osobu s krycím menom Lukeš, Langoš bol za minulej éry vedúcim oddelenia vývoja a technológie v ústave technickej kybernetiky na Slovenskej akadémii vied. Tzv. nepriateľské osoby pritom zvyčajne museli pracovať v robotníckych povolaniach. Tento údaj Langoš vraj doteraz vo svojom životopise zatajuje. Banáš pripomína, že špecializované pracovisko kybernetiky, kde Langoš pôsobil, úzko spolupracovalo s vtedajším Sovietskym zväzom a bolo monitorované ŠtB. 

Pred poslancami Národnej rady SR by mal Langoš vysvetliť aj okolnosti svojej automobilovej nehody z roku 1994, pri ktorej sa ťažko zranili dvaja ľudia. Langoša pred trestným stíhaním vtedy ochránila poslanecká imunita. 

Ako právne dôvody na odvolanie Banáš pripomenul predovšetkým marenie vyšetrovania trestného stíhania zo strany Langoša. Šéf ÚPN orgánom činným v trestnom konaní odmietol vydať originál spisu s podpisom agenta Lotos, ktorý údajne viedla ŠtB na Banáša. 

Banáš zdôraznil, že z jeho strany nejde o útok voči inštitúcii ÚPN. Ide mu iba o tom, aby ústav viedla morálne čistá a bezúhonná osoba. 

„Pán Langoš k tomu nemá čo povedať,“ reagoval hovorca ÚPN Michal Dzurjanin. 
Banáš mal v minulosti spor s riaditeľom ÚPN Langošom. V parlamente Banáš vyhlásil, že ak je jeho podpis v spisoch vedených bývalou ŠtB pravý, vzdá sa poslaneckého mandátu, ak nie, mal by rezignovať Langoš. V júni minulého roku Národná rada SR schválila Banášovu novelu, podľa ktorej je ÚPN povinný v prípade sporu o pravdivosť dokumentu vydať originál spisu na grafologické skúšky. Ústav však následne odmietol Banášovi vydať spis s jeho podpisom, lebo podľa ÚPN je na vydanie spisu potrebný súdny spor. Poslanec chcel potom preskúmať pravosť svojho podpisu priamo v ústredí ÚPN, na čom sa dohodol s Ústavom súdneho inžinierstva.

Banáš listom žiadal o zabezpečenie miestnosti na ÚPN s dvoma elektrickými zásuvkami a štyrmi stolmi pre technikov z ÚSI. Langoš to zamietol a v odpovedi Banáša požiadal o objasnenie nejasností. Nakoniec Banáš koncom roka 2005 podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z falšovania podpisu úradnej listiny.

debata chyba