Ak bude Smer vládnuť, vojaci z Iraku sa vrátia, tvrdí Fico

Smer-SD podľa svojho predsedu Roberta Fica po vstupe do novej vlády okamžite rozhodne o stiahnutí slovenskej vojenskej jednotky z Iraku. "Naše rozhodnutie je jasné a definitívne a nebude sa na ňom nič meniť," povedal novinárom Fico.

02.06.2006 12:25 , aktualizované: 14:19
Robert Fico Foto:
Robert Fico, predseda strany Smer-SD sa bojí bojí falšovania volebných výsledkov, pre istotu bude strana paralelne sčítavať hlasy.
debata

Predseda Smeru-SD nekonkretizoval, či okamžité stiahnutie vojakov z Iraku bude podmienkou jeho strany na účasť vo vláde. Pri rokovaní o zostavovaní koalície však chce túto tému „postaviť na stôl“.

„My chceme získať také postavenie v novej vládnej koalícii, že Smer-SD bude mať v tejto koalícii väčšinu. Preto chceme, aby to rozhodnutie bolo viazané nie na dohody s ďalšími politickými stranami, ale pokiaľ možno, aby sme ho zrealizovali sami,“ konštatoval na margo politickej priechodnosti stiahnutia vojakov Fico. Okamžité stiahnutie slovenských jednotiek z Iraku podporuje SNS a KSS, návrat v priebehu štyroch rokov preferuje KDH. Ostatné strany sú za dodržanie dohôd.

Politológ: Smer chce zaujať novou témou

Politológ Norbert Deák za výrokmi predsedu Smeru vidí snahu o hľadanie nových tém, ktorými si môže získať ešte väčšie podporu, akú momentálne má. „Je to téma, ktorá v predvolebnom období doteraz nebola v popredí. Navyše proti zásahu v Iraku sa vyjadrili všetky ľavicové politické strany v Európe okrem Labour party Tony Blaira,“ hovorí Deák.

Podľa prieskumu OMV SRo, ktorý skúmal postoje občanov k slovenskej účasti na akcii proti Iraku, najväčší nesúhlas vyjadrili voliči KSS, HZDS, KDH a Smeru.

„Svoj nesúhlas s našou účasťou v Iraku neustále dávali najavo KDH, KSS a Smer. Tým, že Smer otvoril túto tému, je veľký predpoklad, že sa o nej začne viac diskutovať a voličov zaujme,“ predpokladá politológ Deák.

debata chyba