SIS povedie Jozef Magala

Novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) bude Jozef Magala, spolupracovník premiéra Roberta Fica a bývalý asistent exposlanca Smeru-sociálnej demokracie Bohumila Hanzela.

19.07.2006 14:15 , aktualizované: 17:39
debata

Fico to oznámil po stredajšom rokovaní vlády, ktorá návrh na Magalovo vymenovanie schválila. Vo vedení tajnej služby Magala nahradí Ladislava Pittnera. Šéfa SIS menuje a odvoláva na návrh vlády prezident.

Fico nechcel o novom šéfovi novinárom povedať podrobnejšie informácie. „Pán Jozef Magala nepôsobil v štátnej sfére. Je to jeden z mojich spolupracovníkov. Pokiaľ ide o šéfa SIS, je celkom normálne, že musí ísť o človeka, kde existuje vzájomná dôvera,“ povedal Fico. Podľa premiéra ide o spoľahlivého človeka, ktorý zvládne vedenie tajnej služby „bez akýchkoľvek problémov“.

„Je to veľmi solídny človek. Nehrozí, že by bol vo funkcii zneužitý,“ povedal o svojom bývalom asistentovi Hanzel, ktorý sa v minulom volebnom období názorovo rozišiel s vedením Smeru.

Magala má podľa Hanzela okolo 50 rokov. Podľa informácií bol v 90. rokoch riaditeľom sekcie rozvoja výstavby a stavebníctva ministerstva výstavby a verejných prác. Človek s rovnakým menom zasadal na konci 90. rokov vo vedení Eximbanky, ktorá podporuje zahraničný obchod firiem.

Pán Magala má predpoklady na funkciu riaditeľa

Jozef Magala má podľa premiéra Roberta Fica všetky predpoklady na to, aby zastával funkciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

Magalu na tento post navrhla vláda a Fico popoludní ústne predstavil nominanta prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. O niekoľko dní by mala hlava štátu dostať oficiálny písomný návrh na Magalovo vymenovanie.

„Vzťah medzi SIS, najmä riaditeľom a predsedom vlády, ale aj ďalšími ústavnými činiteľmi, je o dôvere. Je preto veľmi dôležité, aby do tejto pozície išiel človek, kde je vzájomná dôvera v to, že bude postupovať v súlade so zákonom,“ povedal premiér novinárom po prijatí u Gašparoviča.

Fico odmietol potvrdiť, či je Magala bývalým asistentom poslanca Smeru-SD Bohumila Hanzela. „Myslím si, že je dobré, že o pánu Magalovi nič neviete. Taký by mal byť riaditeľ SIS. Dôležité je, že bude postupovať v súlade so zákonom. Za to ručím a som presvedčený, že to bude veľmi dobrý riaditeľ SIS, ak si tento návrh osvojí pán prezident, pretože je to človek mimoriadne skúsený. Myslím si, že SIS získa inú kvalitu v porovnaní s tým, čo sa dialo v minulosti,“ vyhlásil premiér.

Na novinársku otázku, či SNS a ĽS-HZDS obsadia posty šéfov rozviedky a kontrarozviedky, Fico poznamenal, že vnútorné otázky spadajú do kompetencií riaditeľa SIS, ktorý musí za každých okolností garantovať profesionalitu a objektívnosť tajnej služby. "Áno, je pravda, že existuje dohoda, ktorá hovorí o dvoch námestníkoch v rámci SIS, kde celkom prirodzene politické strany tvoriace vládnu koalíciu chcú mať svoje zastúpenie. Ale to sú reprezentatívne funkcie v rámci SIS.

Pokiaľ ide o výkonné funkcie, ako je riaditeľ kontrarozviedky alebo rozviedky, to je na rozhodnutí riaditeľa. Do toho mu my zasahovať určite nebudeme," konštatoval premiér. 

Gašparovič poznamenal, že vzhľadom za zodpovednú prácu SIS a jej utajený režim nie je dobré, aby sa od základu menila s každou novou vládou alebo po nejakom chybnom kroku. „Som rád, že mi naznačil pán premiér, že nechcú prísť do pozície, kedy by chceli celú informačnú službu meniť,“ uviedol prezident.

Na hodinu a pol dlhom stretnutí dnes Fico hlavu štátu informoval o výsledkoch rokovania vlády, príprave jej programového vyhlásenia a nomináciách na posty štátnych tajomníkov. Gašparovič premiérovi oznámil, že sa plánuje zúčastniť na niektorom rokovaní kabinetu, čo premiér uvítal.

Magala musí skontrolovať podozrenia o obchodovaní SIS

Budúci riaditeľ Slovenskej informačnej služby Jozef Magala musí podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka skontrolovať jednotlivé podozrenia, ktoré smerovali k obchodovaniu s informáciami a bezpečnostnými previerkami.

Domnieva sa tiež, že by mal podrobiť auditu systém, akým fungujú jednotlivé sekcie SIS.

Kaliňák s Magalom dlhodobo spolupracuje v oblasti bezpečnosti, bude to podľa neho typický riaditeľ tajnej služby európskeho formátu a riadenie SIS zvládne. Bližšie podrobnosti k jeho životopisu neuviedol. „Nie je dôležité, aby sa o ňom veľa vedelo, ale aby bolo veľa výsledkov,“ konštatoval. Nevedel povedať, či je členom Smeru-SD a nepovedal, či niekedy pracoval alebo bol v kontakte s tajnou službou. Neuviedol ani, koľko má rokov, s tým, že je to „zrelý muž v plnej sile“.

„Myslím si, že je výborný kandidát, a že konečne pochopíme na Slovensku, ako má pracovať a fungovať SIS bez zásadnejších škandálov, v prospech občanov Slovenska, v prospech ochrany záujmov SR,“ uviedol minister. Kaliňák potvrdil, že Magalovu kandidatúru s ním premiér Robert Fico konzultoval.

Škandálov za posledného vedenia SIS bolo podľa neho viac ako dosť, doterajšiemu riaditeľovi Ladislavovi Pittnerovi najviac vyčíta to, že sa SIS nevyvíjala.

Kaliňák sa domnieva, že je potrebná nová legislatíva o spravodajskej službe, mala by sa v nej predovšetkým sprehľadniť parlamentná kontrola SIS. Minister vnútra chce s budúcim šéfom služby spolupracovať.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin si myslí, že Magala je  seriózny človek, odborník a profesionál. Minister obrany František Kašický Magalu nepozná, čítal však jeho životopis.

debata chyba