Najviac za kampaň zaplatila SDKÚ

Strana expremiéra Mikuláša Dzurindu, ktorá ako jediná tajila náklady na predvolebnú kampaň do poslednej chvíle, napokon priznala výdavky za takmer 52 miliónov korún. Je to o necelých 10 miliónov viac, ako v záverečnej správe uviedol víťaz volieb Smer.

27.07.2006 07:58
debata

Správy strán o predvolebných výdavkoch včera na základe nového zákona po prvý raz zverejnilo ministerstvo financií. Podľa expertov však politici zďaleka nemuseli priznať celkové výdavky, keďže časť mohla ísť z takzvaných čiernych peňazí a ďalších neoficiálnych zdrojov. Účinná kontrola financovania kampane totiž v zákone chýba. „Plánujeme skontrolovať výdavky strán podľa zverejnených záverečných správ. Bude však záležať na tom, nakoľko sú tieto správy podrobné,“ uviedla Zuzana Wienková z Aliancie Fair-play.

Kým niektoré strany dokázali zhrnúť svoje náklady na voľby do trojstranového dokumentu, iné majú aj viac ako 10 strán. Veľa konkrétnych údajov však v nich nie je. SDKÚ, ktorá mala zrejme najviac bilbordov, priznala na ich tlač a výrobu okolo 850-tisíc korún. Za lepenie, prenájom a údržbu plôch podľa správy dala vyše 26 miliónov. Ďalšie plagáty, nosiče a iné reklamné predmety ju vyšli na 5,6 milióna. To už aj s nafukovacími loptami, igelitkami a semienkami nezábudky, ktoré SDKÚ v kampani tiež použila. Vystúpenia umelcov zarátala strana do položky ostatné náklady v sume 3,3 milióna. Stranu v kampani podporovala napríklad skupina Gladiator, speváčka Misha, Pavol Hammel či Štefan Skrúcaný.

Víťaz volieb Smer podľa správy minul na bilbordy a letáky vyše 10 miliónov. Bezpečnostná služba, ktorá strážila sídlo strany počas volebnej noci a neskôr bola istými zdrojmi spájaná s podsvetím, zinkasovala necelých 630-tisíc korún. Záverečný míting Smeru v Bratislave s voľným občerstvením a vystúpeniami skupín Tublatanka a Yo Yo band stál stranu takmer 2,7 milióna.

SNS vyrátala svoje výdavky na 12,5 milióna. V sume sú zahrnuté aj náklady na stranícke vlajky za takmer 89-tisíc, či 70-tisícový honorár pre fotografku Desanu Dudášovú. Náklady SMK podľa správy prevyšujú 17 miliónov, z toho na bilbordy malo ísť 6,3 milióna korún. HZDS, ktoré sa prezentovalo aj plagátmi a kartami s gramatickou chybou, priznalo predvolebné výdavky vo výške 23 miliónov. KDH stáli voľby 26 miliónov. Za logo predvolebného maskota strany – bociana Kristiána hnutie dalo 92-tisíc korún.

debata chyba