Prokurátor zastavil stíhanie Lexu pre vraždu Remiáša

Trestné stíhanie bývalého šéfa SIS Ivana Lexu pre návod na vraždu Róberta Remiáša špeciálny prokurátor zastavil. Podľa výsledkov vyšetrovania sa totiž uvedený trestný čin vôbec nestal. Po tom, čo pred niekoľkými dňami prokuratúra zbavila obvinenia zo zosnovania atentátu Imricha Oláha a Jozefa Roháča, sa tak vyšetrovanie Remiášovej smrti spred vyše desiatich rokov skončilo.

21.09.2006 19:55 , aktualizované: 22.09.2006 09:49
Ivan Lexa Foto: ,
Bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa
debata

Zastavenie stíhania voči Lexovi pre Pravdu potvrdil zdroj blízky vyšetrovaniu. Generálna prokuratúra sa včera k prípadu odmietla vyjadriť s vysvetlením, že informácie poskytne dnes. Správu o skončení vyšetrovania včera nekomentovali ani Lexovi advokáti.

„Nijaké uznesenie sme zatiaľ nedostali, takže to nemôžem ani potvrdiť, ani vyvrátiť,“ uviedol obhajca Ľubomír Hlbočan. Ani niekoľkoročné vyšetrovanie teda nepotvrdilo prvotné podozrenia polície, podľa ktorých si Lexa objednal Remiášovu vraždu u vtedajšieho mafiánskeho bosa Miroslava Sýkoru, aby odstránil svedka v prípade zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Remiáš bol totiž spojkou bývalého príslušníka SIS Oskara Fegyveresa, ktorý ako prvý potvrdil účasť tajnej služby na zavlečení.

Na základe zistených dôkazov prokuratúra skonštatovala, že výpoveď hlavného svedka Karla Szatmáriho, ktorý označil za aktérov vraždy Lexu, Sýkoru a Oláha s Roháčom, bola s najväčšou pravdepodobnosťou vymyslená. Popri možných záujmoch Lexovho vedenia SIS na odstránení bývalého policajta Remiáša vyšetrovatelia preverovali aj jeho prepojenie na organizovaný zločin. Podľa výpovedí viacerých svedkov vrátane policajtov totiž Remiáš po odchode zo zboru udržiaval styky s podsvetím. Krátko pred smrťou sa mal kontaktovať s osobami, ktoré sa zaoberali krádežami áut či obchodom s drogami. V prípade sa však objavilo aj viacero nezrovnalostí.

Podľa expertízy napríklad na kovovej črepine zaistenej pri pitve bola krv skupiny 0, pričom Remiáš mal skupinu A1. Po výbuchu auta policajti medzi troskami našli injekčnú striekačku, ktorá sa neskôr stratila. Remiášovo BMW vybuchlo v apríli 1996 v Bratislave na križovatke ulici Karloveská a Botanická. Na základe Szatmáriho výpovede polícia Lexu zatkla a obvinila z návodu na vraždu v decembri 2002. Svedka Szatmáriho našli v apríli tohto roku utopeného vo Váhu. Cudzie zavinenie polícia nezistila.

debata chyba