Podľa Palka Kaliňák nečestne zbohatol

Minister vnútra Robert Kaliňák podľa jeho predchodcu Vladimíra Palka (KDH) na podozrivom konkurze Kovošrotu buď zbohatol, alebo v tomto prípade figuroval ako takzvaný biely kôň. Ani jedna z týchto možností nie je podľa Palka pre Kaliňáka "bohviečo".

11.10.2006 16:58 , aktualizované: 18:41
Vladimír Palko Foto: ,
Vladimír Palko
debata

„Robert Kaliňák sa nikdy nemal stať ministrom vnútra. Má totiž vo svojej minulosti viacero škvŕn, a preto vysiela zlé signály do Policajného zboru,“ uviedol pred novinármi Vladimír Palko.

Jednou z údajných káuz Roberta Kaliňáka, ktorej sa na dnešnej tlačovej besede Palko venoval, je prípad Kovošrotu. „Majoritným vlastníkom Kovošrotu bola firma Triangel Kapitál. Jej konateľom bol aj istý Elemír Tichý. Spoločnosť Kovošrot podala v roku 2000 sama na seba návrh na vyhlásenie konkurzu. Jej investičný majetok bol vyčíslený na 158 miliónov korún a hodnota spoločnosti na 51 miliónov korún. V druhom kole, potom čo správca konkurznej podstaty prvé kolo zrušil, predal spoločnosť firme Group za 25 miliónov korún. Jedným zo spoločníkov tejto firmy bol aj Robert Kaliňák. Po predaji spoločnosti Group sa jej konateľom stal ten istý Elemír Tichý. Krajský súd v Bratislava už v januári 2002 skonštatoval, že v prípade tohto konkurzu bol viackrát porušený zákon,“ dodal exminister vnútra.

Palko sa tiež vyjadril aj k personálnej otázke v Policajnom zbore, ktorú považuje za „veľmi sa zhoršujúcu“. Kaliňák podľa Palka odvolal najdôveryhodnejších a najschopnejších policajtov, najmä prvého viceprezidenta policajného zboru Jaroslava Spišiaka. Toho mal Kaliňák odvolať na nátlak koaličného partnera – Slovenskej národnej strany, ktorá mala záujem o viaceré posty v Policajnom zbore.

Palko nehovorí pravdu, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo vnútra v reakcii na vyhlásenia Vladimíra Palka o pochybnej minulosti ministra Roberta Kaliňáka uviedlo, že jeho tvrdenia sú absolútne nepravdivé.

Podľa hovorcu ministerstva vnútra Erika Tomáša je táto kauza stará a navyše nikdy nesúvisela s Robertom Kaliňákom. Podľa dostupných informácií, ktoré ministerstvo má, trestné stíhanie v tejto veci už bolo zastavené a táto kauza s Kaliňákovým konaním nemá nič spoločné. K slovným útokom Vladimíra Palka na svoju osobu sa hovorca ministerstva nechcel vyjadriť.

„Ak sú toto problémy rezortu vnútra, ktoré trápia opozičného poslanca, pána Palka, tak nás to veľmi teší, svedčí to len o tom, že si svoju prácu robíme veľmi dobre. Staré, neopodstatnené, neustále sa opakujúce ataky pána Palka už v tejto chvíli vyznievajú veľmi trápne. Zarážajúce je, že človek zodpovedný za stámiliónové škody v rezorte vnútra, doteraz neovláda systém jeho riadenia a slovenské zákony,“ dodal Tomáš.

debata chyba