Mečiar: Kričali ste na Lexu, že jevinný. Tak kričali aj na Krista.

Postaviť sa za návrh KDH na zrušenie amnestií je podľa lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara ľudským, mravným a právnym úpadkom. "Silu pravdy nepovalíte, silu dôkazov nepovalíte," povedal v rozprave k návrhu na zrušenie amnestií Mečiar. Odmietol, že vyšetreniu prípadu údajnej vraždy Roberta Remiáša bránili udelené amnestie.

19.10.2006 20:17 , aktualizované: 22:04
Vladimír Mečiar Foto:
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar počas počas rozpravy k návrhu na zrušenie amnestií.
debata

„Rozhodnutie je, že skutok sa nestal.  To znamená, že žiadne ovplyvňovanie, objednávanie vraždy nebolo. Rozhodol o tom ten, kto je oprávnený rozhodnúť. Ostatní ste táraji, gágaji a pre mňa prďúsi,“ konštatoval. 

Podľa Mečiara aj v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho, aj údajnej vraždy Róberta Remiáša, existuje mnoho nezrovnalostí, pričom ĽS-HZDS podľa neho nikdy vyšetrovaniam nebránilo. 

Remiáš, spojka svedka Oskara Fegyveresa v kauze únosu Kováča ml. sa podľa Mečiara priamo angažoval v nelegálnych aktivitách s prepojením na podsvetie  krádežiach áut, obchode s drogami, bielym mäsom a zbraňami, čo potvrdili viacerí svedkovia. Jeho matka mala údajne priznať, že bola zaplatená v rámci volebnej kampane.

Remiáš podľa lídra ĽS-HZDS mal problémy s pracovnou morálkou a zo zboru odišiel bez akýchkoľvek náležitostí. „Teória výbuchu jeho auta je neobhájiteľná,“ poznamenal Mečiar s tým, že na to neexistuje jediný dôkaz. Navyše, viacero vecí z Remiášovho auta sa stratilo  pištoľ, fotoaparát, pager, striekačka. 

Korunný svedok v kauze zavlečenia Oskar Fegyveres bol podľa Mečiara platený z peňazí KDH a DÚ. Vyšetrovacie úkony podľa neho najviac marili bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský a Milan Kňažko z DÚ. 

Väčšina skutkov, z ktorých bol Lexa obvinený, sa podľa Mečiara nikdy nestala. „Vo všetkých prípadoch Lexu ste kričali  vinný. To kričali aj na Krista. Dnes ho prosíme o odpustenie všetci. Kto Vám dal zmocnenie na to?“ poznamenal. Mečiar sa domnieva, že sa vedome vyrábali nepravdivé dôkazy s cieľom zdiskreditovať jeho a stranu ĽS-HZDS. 

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar Foto: Ivan Majerský, Pravda
Vladimír Mečiar Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar

Mečiar chce informácie o vyšetrovaní vraždy Duckého

Predseda ĽSHZDS Vladimír Mečiar požiadal v interpeláciách ministra vnútra Roberta Kaliňáka o informácie, ako pokračuje vyšetrovanie vraždy exministra Jána Duckého. Od ministra chce počuť, či sa v prípade urobili všetky nutné úkony pre jej objasnenie, vrátane opatrení bezprostredne po vražde. „Žiadam tiež vysvetliť, či je pravdivá informácia, že príslušníci polície zastavili auto s osobou zodpovedajúcou popisu páchateľa vraždy, ktorú prepustili ďalej, lebo sa im predstavila preukazom SIS,“ vyhlásil pred poslancami Mečiar.

V druhej interpelácii tvrdil, že príslušníka SIS zadržali pri pokuse o zavraždenie podnikateľa v Popradskom okrese a žiada informácie o prípade. „Tvrdil, že to bola služobná úloha. Polícia prípad vyšetrovala. Nie je však známy záver, pretože podozrivého zadržala pri pokuse civilná bezpečnostná služba,“ priblížil prípad poslancom Mečiar.

Interpeloval aj v prípade kauzy skrachovaných nebankových subjektov a zaujímal o to, prečo nikto z verejných činiteľov, ktorí boli povinní konať a zastaviť trestný čin podvodu, nekonali a nezakročili. „Žiadam vysvetliť, ktorí verejní činitelia svoje povinnosti porušili a kedy ich budú trestne stíhať pre zneužitie právomocí verejného činiteľa v kauze nebankových subjektov,“ konštatoval Mečiar.

Zaujímal sa aj o to, či je dosť peňazí na dokončenie budovy Slovenského národného divadla alebo pokračuje tlak na predaj pozemkov.

debata chyba