Kaliňák bol vo firme napojenej na miliardy

V dcérskej firme, ktorá v roku 2005 tiež profitovala z tendra na komunikačný systém MOKYS pre ministerstvo obrany za zhruba sedem a pol miliardy korún, pôsobil kedysi aj súčasný minister vnútra Robert Kaliňák.

09.01.2007 09:30
Robert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata

Podľa obchodného registra sedel Kaliňák v rokoch 2000 až 2002 v dozornej rade spoločnosti Corinex Group. Kaliňákov hovorca Erik Tomáš potvrdil, že v tejto spoločnosti pracoval ako právnik. Corinex je kanadská telekomunikačná spoločnosť, ktorá má na Slovensku svoje zastúpenie ako Corinex Global. Spoločnosť sa stala dodávateľom víťaza verejnej súťaže BAE Systems. Corinex a Corinex Global sú kapitálovo aj personálne prepojené s firmou Corinex Group, kde pôsobil aj Robert Kaliňák.

Podľa informatívneho výpisu z obchodného registra však existuje aj iné prepojenie. Jeden zo spoločníkov advokátskej kancelárie, ktorú Kaliňák zakladal a v ktorej pred zvolením za poslanca pracoval, sedí v dozornej rade spoločnosti Corinex Group, ktorá je priamo subdodávateľom. Spoločníka sa Pravde pre jeho pracovnú zaneprázdnenosť nepodarilo zastihnúť.

Erik Tomáš odmieta spájanie mena ministra vnútra s tendrom na ministerstve obrany. „Počas spomínaného tendra už v tejto spoločnosti nepôsobil. Právne služby neposkytuje vyše päť rokov. Navyše v tom čase bol opozičným politikom, čiže akákoľvek súvislosť je nelogická,“ uzatvára Tomáš.

Okolo tendra, ktorý sa definitívne skončil pred rokom, sa objavilo niekoľko pochybností a na základe podnetu z Najvyššieho kontrolného úradu by sa oň mala zaujímať inšpekcia ministerstva obrany. Druhá firma v poradí, francúzsky Thales, sa sťažovala, že pred posledným kolom ministerstvo oproti pôvodnému zadaniu menilo podmienky, čo je v rozpore so zákonom. Nakoniec súťaž vyhrala firma BAE Systems s ponukou drahšou o viac ako miliardu korún.

Mobilný takticko-komunikačný systém MOKYS by mal pomôcť vojenským veliteľom získať aktuálne informácie z bojiska o počte a polohe jednotiek. Ide o mobilnú sieť, čiastočne namontovanú na automobiloch či inej pohyblivej technike.

Celkovo by systém mal stáť okolo sedem a pol miliardy korún. V minulom roku zaň už ministerstvo vyplatilo 220 miliónov korún.

debata chyba