Vedcom roka 2006 v SR sa stal Pavol Šajgalík

Vedcom roka SR 2006 sa stal Pavol Šajgalík z Ústavu anorganickej chémie Slovenskej akadémie vied. Slávnostne ho vyhlásili na 10. ročníku oceňovania popredných slovenských vedcov a technológov. Šajgalík je odborníkom v oblasti progresívnych keramických materiálov.

02.04.2007 13:58
Pavol Šajgalík Foto:
debata

Ocenenie Vedec roka získal za výsledky dosiahnuté vo vývoji progresívnych keramických materiálov na báze nitridu a karbidu kremíka. Výsledky výskumu sa týkajú dvoch oblastí, a to návrhu keramického kompozitu so samodetekčnou schopnosťou a vývoja nových typov keramických rezných nástrojov pre sústruženie ťažko obrábateľných zliatin.

V kategórii Technológ roka za minulý rok získal ocenenie Dušan Čáni zo ZTS VVÚ Košice. Čáni je odborníkom v oblasti mikroelektronických riadiacich systémov. Ocenenie získal za návrh obzvlášť presných pohonov pre nasmerovanie lúča hadrónov na urýchľovači LHC v CERN v Ženeve.

Mladou výskumníčkou roka 2006 v SR sa stala Mária Pallayová z Ústavu fyziológie a spánkového laboratória Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Mária Pallayová je odborníčkou v oblasti diabetológie a spánkovej medicíny. Cenu získala za nové poznatky o vplyve a následkoch spánkového apnoe (zastavenie dýchania počas spánku, ktoré trvá okolo 10 sekúnd) na glykémiu u pacientov s diabetes mellitus.

Oceneným za výsledky v medzinárodných projektoch v minulom roku sa stal Jozef Kačmarčík, ktorý je vedeckým pracovníkom v oblasti fyziky tuhých látok – fyziky a techniky nízkych teplôt. Cenu získal za významný príspevok pri dosiahnutí supravodivosti v kremíku a za výsledky výskumu v oblasti nových typov supravodičov.

Uznanie za celoživotné dielo v SR získal Michal Uher, ktorý je emeritným profesorom organickej a bioorganickej chémie na Katedre organickej chémie FCHPT STU v Bratislave. Michal Uher je odborníkom v oblasti bioorganická chémia. Osobitným čestným uznaním bol ocenený Ján Duda z Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku. Duda je odborníkom v oblasti filozofie, teológie, religionistiky a práva.

debata chyba