NBÚ nevie, či ide o únik utajených skutočností

Národný bezpečnostný úrad nemôže jednoznačne potvrdiť, alebo vyvrátiť, či v prípade zverejnenia telefónnych čísiel Slovenskej informačnej služby (SIS) išlo o únik utajovaných skutočností. Uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol riaditeľ kancelárie Ivan Goldschmidt.

21.05.2007 16:11 , aktualizované: 16:30
Mobil Foto:
Ilustračné foto
debata

Postupovanie utajovaných skutočností zo štátneho orgánu podnikateľovi upravuje zákon o ochrane utajovaných skutočností, ktorý ukladá povinnosť uzatvoriť zmluvu o postúpení utajovanej skutočnosti medzi štátnym orgánom a podnikateľom.

Utajovaná skutočnosť môže byť postúpená iba takému podnikateľovi, ktorému bolo vydané potvrdenie o priemyselnej bezpečnosti. Firmám Slovak Telekom a T-mobile, ktoré sa v tejto súvislosti spomínajú, potvrdenie o priemyselnej bezpečnosti vydané nebolo, teda žiadne utajované skutočnosti im v súlade so zákonom postúpené byť nemali, zdôrazňuje sa v stanovisku. 

NBÚ sa k podrobnostiam prípadu nebude vyjadrovať, kým nebudú objasnené všetky okolnosti zverejnenia telefónnych čísel.

Na internete sa objavili čísla SIS-károv a ministrov

Operátor Slovak Telekom cez víkend na internete zrejme omylom zverejnil utajené telefónne čísla pevných liniek aj mobilných operátorov T-Mobilu a Orangeu. Informoval o tom denník Sme. Na portáli Telekomu zoznam.sk sa okrem iného objavilo 718 čísel mobilov na Slovenskú informačnú službu, ale aj číslo na ministra vnútra Roberta Kaliňáka či ďalších členov vlády.

Slovak Telekom sa zatiaľ k úniku čísel nevyjadril, neurobila to ani SIS. Podľa jedného z jej predstaviteľov však môže zverejnenie tajnej službe spôsobiť problém. Mená žiadnych členov spravodajskej služby sa síce v zozname neobjavili, podľa tohto nemenovaného predstaviteľa si ich však môže niekto domyslieť.

„Čísla sú kupované na firmu, nie sú na mená. Ak to číslo dá príslušník niekomu, kto nevie, že je príslušníkom a pritom tvrdí, že to je jeho číslo a teraz to číslo tam nájde a zistí, že je to SIS,“ vysvetľoval.

Na únik čísel upozornil autor internetového blogu. Podobné úniky telefónnych čísel sa na Slovensku už stali. V roku 2004 sa napríklad dostali na verejnosť telefónne čísla niekoľkých miliónov klientov oboch mobilných operátorov, niekedy aj spolu s ich rodnými číslami a číslami občianskych preukazov. Rozruch vzbudil minulý rok aj iný prípad, keď sa hackerom podarilo dostať do počítačovej siete Národného bezpečnostného úradu, ktorý vydáva bezpečnostné previerky.

Zverejnením tajných čísel sa už zaoberá polícia

Zverejnením utajených telefónnych čísel, medzi ktorými boli aj mobilné čísla členov vlády a Slovenskej informačnej služby (SIS), sa už zaoberá polícia aj Telekomunikačný úrad SR. Hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Korch uviedol, že polícia teraz vyhodnocuje informácie a následne prijmú rozhodnutie, či a ako budú konať. Hovorca Telekomunikačného úradu SR Roman Vavro informoval, že preverujú zverejnenie čísel na internete z pohľadu možného porušenia zákona o elektronických komunikáciách. „Telekomunikačný úrad podá bližšie informácie až po dôkladnom preverení veci,“ dodal Vavro. 

K zverejneniu čísiel došlo zrejme minulý týždeň, keď zoznam.sk spustil nový telefónny zoznam. Ten umožnil vyhľadávať čísla v pevnej sieti aj sieti mobilných operátorov.

SIS: Ide o vážne porušenie telekomunikačného tajomstva

Sprístupnením údajov súvisiacich so Slovenskou informačnou službou na internetovej stránke, za ktorej správu zodpovedá Slovak Telecom a.s. došlo k úniku utajovaných skutočností a závažnému porušeniu telekomunikačného tajomstva.

SIS je v súčasnosti v styku s dotknutými operátormi a požaduje od nich zabezpečenie nápravy vzniknutého stavu a prijíma tiež vlastné opatrenia na zaručenie bezpečnostných záujmov štátu, uviedol hovorca SIS Karol Sorby. 

debata chyba