Rekord: V Hurbanove namerali 40,3 °C

Čo platilo vo štvrtok, už neplatí. Absolútne teplotné rekordy padajú ako jesenné hrušky. V Hurbanove namerali 40,3 stupňa Celzia, potvrdila Jana Čerbová zo SHMÚ, kúpeľní hostia v Dudinciach sa potili pri 40,2 stupňoch. Predchádzajúci rekord 39,9°C zo Želiezoviec nevydržal ani dva dni. Rekordný piatok tak uzavrel najteplejší týždeň v histórii Slovenska. Ešte pred týmto týždňom platila najvyššia teplota 39,8°C z Komárna spred 57 rokov.

20.07.2007 14:52 , aktualizované: 20:25
Počasie, teplo, horúčava, pláž Foto:
Počasie, teplo, horúčava, pláž
debata

„Je jasné, že padol historický teplotný rekord na Slovensku,“ povedal ČTK Jozef Čaplár zo SHMÚ. Už popoludní ústav informoval, že v Hurbanove sa ortuť teplomera sa vyšplhala tesne nad hranicu 40 stupňov Celzia.

„Ako klimatológ som si nikdy v minulosti nemyslel, že sa dožijem štyridsiatky na Slovensku,“ uviedol pre Pravdu Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave, ktorý redakcii rekord potvrdil.

V Badíne pri Banskej Bystrici strhla búrka strechy

Viacero polámaných stromov po celej Banskej Bystrici a strhnuté strechy na šiestich domoch v obci Badín sú dôsledky krátkej búrky sprevádzanej prudkým vetrom, ktorá sa prehnala okresom Banská Bystrica medzi 16:30 a 17:00. Zranenia ľudí si nevyžiadala, najmä v Badíne však spôsobila veľké materiálne škody.

Meteorológovia varovali pred búrkami, ktoré by aj s krúpami mohli zasiahnuť Banskobystrický, Košický a Prešovský kraj. „Búrky vznikajú aj z tepla, ak ich sprevádza aj vietor alebo krúpy, môžu spôsobiť aj škody,“ poznamenala Čerbová. Odborníci na počasie odhadujú, že počas búrok by mohlo miestne spadnúť až 30 milimetrov zrážok. To sa dá podľa Čerbovej prirovnať k tretine zrážok, ktoré sú bežné za mesiac. Pri búrke však spadnú v krátkom čase na malé územie.

Búrky ešte neznamenajú koniec horúčav na Slovensku. Pri lejaku sa zníži teplota len lokálne a na niekoľko hodín. Tropické teploty, avšak nie tak vysoké ako dnes, pretrvajú podľa meteorológov aj v najbližších dňoch.

Pre horúčavy začali vlaky na niektorých úsekoch jazdiť pomalšie, pretože sa rozťahujú koľajnice. V lesoch zase zakázali zakladať ohne pre hrozbu požiarov. Lekári odporúčajú dodržiavať pitný režim, bratislavský dopravný podnik doporučuje cestujúcim obmedziť cesty v prehriatych vozidlách. Niektoré obce majú problémy s dodávkami pitnej vody.

debata chyba