Havel zničil naše zbrojárstvo, tvrdí Fico

Súčasná vláda plne podporuje slovenskú zbrojársku výrobu, pretože si uvedomuje nevyužitý potenciál krajiny. Na oslavách 70. výročia slovenského zbrojárstva v Dubnici nad Váhom to vyhlásil premiér Robert Fico, ktorý sa vo svojej reči nelichotivo vyjadril ku krokom, ktoré v krajine nastali po roku 1989. Za svoj prejav si vyslúžil búrlivý potlesk účastníkov.

14.09.2007 18:56
Fico Foto:
Predseda vlády Robert Fico
debata

Najskôr pripomenul, že práve zbrojárstvo urobilo z dedinky priemyselné mesto Dubnica.

„Potom však prišli takzvané reformy, z ktorých profitovala úzka skupina ľudí. Drvivá väčšina ľudí sa stala rukojemníkom a objektom rôznych skúšobných opatrení naivných alebo až príliš cieľavedomých experimentátorov. Nastala paralýza slovenského hospodárstva a osobitne jeho pýchy – strojárstva, vrátane dubnického v dôsledku voľno až slobodomyšlien­karskej Havlovskej kvázi humánnej preorientácie slovenskej ekonomiky z prosperujúceho strojárstva na konverzné tápanie,“ vyhlásil premiér.

„Začalo platiť, že výrobky slovenskej zbrojovky boli antihumánne a vražedné, ale výrobky českých, amerických a iných zbrojoviek slúžili posvätnej ochrane demokracie. Taká bola pravda 90. rokov,“ povedal Fico v amfiteátri pred divákmi osláv, za čo si vyslúžil búrlivý potlesk.

„Naše strojárstvo utrpelo rýchlym a nedostatočne pripraveným zastavením zbrojárskej výroby. Vláda, ktorej predsedám, si uvedomuje potenciál, ktoré Slovensko má aj tu. Aj preto zbrojárska výroba má plnú podporu slovenskej vlády,“ uzavrel príhovor Fico.

Dubnická zbrojovka, ktorá kedysi zamestnávala 20-tisíc ľudí, sa v súčasnosti volá ZVS holding a okrem civilnej výroby sa zaoberá aj výrobou munície.

debata chyba