Kauzu Malinová bude vyšetrovať päťčlenný tím

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka odňal vyšetrovanie prípadu údajného útoku na študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú nitrianskemu okresnému vyšetrovateľovi aj dozorujúcemu prokurátorovi. Informoval o tom internetový portál Aktuálne.sk. Po konzultácii s ministrom vnútra Trnka rozhodol, že prípadom sa bude ďalej zaoberať päťčlenný vyšetrovací tím.

24.09.2007 18:55
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová.
debata

„V tíme sú dvaja prokurátori, dvaja vyšetrovatelia a jeden operatívny pracovník ministerstva vnútra. Jeden z prokurátorov bude plniť aj úlohu dozorujúceho prokurátora,“ povedal námestník generálnej prokuratúry Ctibor Košťál. Nový tím by mal začať výsluchy, ktoré budú viesť dvaja vyšetrovatelia za prítomnosti oboch prokurátorov. Tí budú podľa Aktuálne.sk výsluchy vyhodnocovať a zároveň aj sami vypočúvať svedkov.

Trnka nedávno pripustil, že policajti a prokuratúra urobili chyby pri vyšetrovaní údajného útoku na Malinovú. Pri vyšetrovaní sa totiž podľa neho nevykonali všetky potrebné dôkazy.

„Musíme vedieť, kto sú tí vyšetrovatelia, ktorí majú byť vo vyšetrovacom tíme. Zároveň potrebujeme vedieť, kto sú tí prokurátori a akým spôsobom bude vykonávaný dozor prokurátora nad prípravným konaním. Vyhodnotíme, či zriadenie takéhoto vyšetrovacieho tímu je v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky,“ reagoval na rozhodnutie prokuratúry Malinovej advokát Roman Kvasnica.

Prípad Malinovej pred časom zostril vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Podľa premiéra Roberta Fica mal vyústiť do pádu jeho vlády. Predseda vlády čelil po nástupe k moci kritike za vytvorenie koalície so Slovenskou národnou stranou (SNS), ktorej vyčítali protimaďarské postoje.

Malinová stále trvá na tom, že ju vlani v auguste v Nitre prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Polícia však vyšetrovanie ukončila so záverom, že si napadnutie vymyslela. Neskôr ju obvinila z krivej prísahy a výpovede. Hrozí jej za to päťročné väzenie.

debata chyba