Anorexiou trpia na Slovensku tisíce ľudí

Ak vaše dieťa začalo počítať kalórie pri každom jedle a príliš veľa času trávi cvičením, zvýšte opatrnosť. Môže trpieť anorexiou. Na Slovensku sa liečia na anorexiu tisíce ľudí. V roku 2005 ich bolo deväťtisíc, štatistiky za minulý rok neexistujú.

02.11.2007 10:51
Modelka - anorexia Foto:
Vyziabnutá modelka na prehliadke značky FashionAssassin v Austrálii.
debata

Anorexia nie je posadnutosť štíhlosťou za každú cenu. Je to choroba, ktorá postihuje nielen ženy, ale aj mužov. „Anorexiu môže spustiť čokoľvek. V 80 percentách za ňu však môžu nevyrovnané vzťahy v rodine,“ uviedla odborníčka na poruchy prijímania potravy Mirka Cisáriková.

Alarmujúce je, že veková hranica dievčat, ktoré trpia anorexiou, sa posúva čoraz nižšie. „Ide to už pod hranicu 15 rokov. Stretávame sa však už aj s deväťročnými dievčatami, ktoré chcú vyzerať ako bábiky Barbie a odmietajú preto jesť,“ dodala Cisáriková.

Prvým varovným príznakom je rátanie kalórií a vylučovanie niektorých potravín z jedálneho lístka. A tiež príliš veľký výdaj energie – teda časté cvičenie. „Po čase začnú byť dievčatá zábudlivé, zmätené a niektoré aj chorľavé. Začnú im vypadávať vlasy, majú problémy so zubami,“ vymenovala Cisáriková.

Ak už rodič zistí, že dieťa trpí anorexiou, mal by byť v prvom rade trpezlivý a snažiť sa prísť na to, prečo sa to stalo. Určite nesmie na dieťa vyvíjať nátlak a vyhrážať sa. „Rodičia často robia chybu, napríklad strašia psychiatriou. Prípadne sa vyhrážajú spôsobom – ak nebudeš jesť, nedostaneš vreckové,“ uviedla odborníčka na poruchy prijímania potravy.

Okrem mladých dievčat anorexia často ohrozuje aj ženy po pôrode, najmä tie, ktoré majú problém vrátiť sa k svojej pôvodnej hmotnosti. „V tom majú prsty aj niektorí muži, ktorí majú vysnívaný ideál a vyžadujú ho od ženy. Pritom musia počítať s tým, že žene sa po pôrode zmení postava,“ dodala Cisáriková.

Na Slovensku neexistuje štatistika úmrtnosti na anorexiu. Podľa Renáty Koreňovej z Inštitútu pre rozvoj osobnosti je anorexia po depresii na druhom mieste v úmrtnosti v dôsledku psychických porúch.

debata chyba