Premiér navrhol prezidentovi odvolať Jureňu

Premiér Robert Fico odovzdal prezidentovi návrh na odvolanie podpredsedu HZDS Miroslava Jureňu z funkcie ministra pôdohospodárstva. Urobil tak po tom, čo minister nevyhovel jeho výzve a nepodal demisiu sám pre sporné prevody pôdy v Slovenskom pozemkovom fonde. Prezident musí podľa ústavy návrhu premiéra vyhovieť. Predseda HZDS Vladimír Mečiar reagoval na Ficov krok so slovami, že táto vládna koalícia je jediným správnym riešením.

23.11.2007 11:11 , aktualizované: 14:48
Fico a Gašparovič Foto:
Premiér Robert Fico (vľavo)odovzdal prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na odvolanie Miroslava Jureňu z funkcie ministra pôdohospodárstva.
debata

Odvolanie prvého ministra od vlaňajšieho nástupu Ficovej vlády môže viesť k odchodu ĽS-HZDS z koalície; strana Vladimíra Mečiara by o tom mala rozhodnúť dnes večer alebo na sobotňajšom sneme.

„Záleží mi na koalícii a tejto vláde, ale nie za každú cenu. Odvolanie ministra je štandardný politický krok. Urobila sa chyba a zodpovednosť musí viesť konkrétny minister. Toto rozhodnutie považujem za životne dôležité nielen pre koalíciu, voličov, ale pre celé Slovensko,“ zdôvodnil svoj krok Fico.

Pemiérovi sa nepáči postoj HZDS, ktorého vedenie sa postavilo za Jureňu a hrozí odchodom z koalície. „Považujem za veľmi zlé, ak predseda HZDS pán Mečiar nmamiesto toho, aby prišiel s návrhom riešenia situácie, prichádza s rôznymi konštrukciami odchodu celej strany do pozoície. Pán Mečiar ťahá celú svoju stranu a voličov ako nejaký trest do popzície,“ konštatoval premiér.

Gašparovič si chce pred samotným odvolaním Jureňu rozmyslieť, koho poverí vedením ministerstva pôdohospodárstva. „Nechám si ešte chvíľu čas, koho z vlády poverím,“ povedal prezident novinárom po stretnutí s Ficom.

Premiér Robert Fico (vľavo) u... Foto: ČTK
Fico, Gašparovič Premiér Robert Fico (vľavo) u prezidenta Ivana Gašparoviča.

ĽS-HZDS by podľa Gašparoviča nemalo odísť z vlády. Po prijatí návrhu na odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu apeloval na strany vládnej koalície, aby ďalej napĺňali mandát, ktorí dostali od voličov.

„Odvolanie ministra nie je nedôvera voči strane,“ povedal prezident. Neochota Jureňu niesť zodpovednosť za kauzu pozemky ho sklamala. Očakával, že minister prijme zodpovednosť a bude niesť dôsledky.

Mečiar: Táto koalícia nemusí vydržať štyri roky

Predseda vládnej HZDS Vladimír Mečiar vyhlásil, že súčasná vládna koalícia nevydrží celé štvorročné funkčné obdobie. Vytkol premiérovi a predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi, že v spore o kontroverzné prevody pôdy v Slovenskom pozemkovom fonde nedodržal koaličnú dohodu.

„Už si nemyslím, že táto koalícia je to jediné správne. Ani si nemyslím, že to je na celé štyri roky,“ povedal Mečiar novinárom po tom, čo Fico navrhol prezidentovi odvolanie Miroslava Jureňu z postu ministra pôdohospodárstva. ĽS-HZDS sa predtým Jureňu zastalo.

„Iné sme nechceli, len dodržiavať dohody a slová,“ vyhlásil Mečiar. Jureňa sa podľa neho nedopustil žiadneho zo skutkov, z ktorých ho Fico obvinil. „Hovoríme, že z koaličnej zmluvy niekto urobil zdrap papiera,“ dodal.

Prípadný odchod strany zo súčasnej trojkoalície vedenej Smerom by Ficovu vládu mohol pripraviť o stratu väčšiny v parlamente. V pi­atok bude rokovať predsedníctvo a v sobotu aj snem HZDS v Ružomberku. Podľa Mečiara strana zatiaľ neurčila, za akých podmienok by v koalícii ostala.

Fico vyzval Jureňu na demisiu po informáciách v tlači, že SPF previedol na reštituentov pozemky pod Vysokými Tatrami. Pôda sa následne dostala údajne za podhodnotenú cenu k firme blízkej HZDS. Zmluvy za SPF podpísal námestník šéfa fondu a nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza, ktorý minulý týždeň ohlásil odchod z funkcie. Jureňa svoje pochybenie odmietol, vo štvrtok sa ho zastala aj jeho strana.

Po prípadnom odchode ĽS-HZDS z koalície by zvyšné dve vládne strany Smeru-SD a SNS mali v 150-člennom parlamente iba 69 hlasov, do nadpolovičnej väčšiny by im tak chýbalo sedem poslancov. V posledných dňoch sa však špekulovalo o tom, že Smer sa vopred snažil zaistiť si podporu od časti poslancov ĽS-HZDS.

Politológ: Predčasné voľby by nepomohli ani prezidentovi

Podľa politológa László Öllösa by predčasné voľby pravdepodobne neprospeli ani prezidentovi pred prezidentskými voľbami. Výsledok predčasných volieb by bol totiž podľa politológa neistý, pričom prezident viditeľne stojí na strane Smeru.

Celá kauza okolo Slovenského pozemkového fondu skrýva podľa Öllösa rad nejasností a nie je isté, čo všetko skrýva v súvislosti so Smerom. „Tie by mohli pred predčasnými voľbami byť nepríjemné pre Smer,“ povedal politológ.

Opozícia tlačí na vládu aj na premiéra, aby zverejnil všetky okolnosti kauzy. Podľa politológa však má opozícia svoje limity a tie neprekročí vo vzťahu k HZDS. „Táto hra sa už raz hrala po voľbách,“ komentoval politológ teoretickú možnosť spolupráce opozície a Mečiarovej strany.

Politológ si myslí, že Vladimír Mečiar na sobotňajšom sneme HZDS v Ružomberku „môže prísť s rôznymi návrhmi, lebo jeho fantázia je bohatá.“ Öllös však očakáva, že vláda ostane pohromade a HZDS ustúpi. „Ale zaobalí to tak, aby to nevyzeralo, že hnutie ustupuje, ale že Smer neustále porušuje koaličnú zmluvu“, uviedol Öllös.

debata chyba