Jureňa v kravíne kričal, búchal päsťou a obvinil premiéra Fica zo zaujatosti

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa, na tlačovej besede pred maštaľou družstva vo Vajnoroch, obvinil Roberta Fica z toho, že nemá na všetkých členov vlády rovnaký meter a zvýhodňuje ministrov svojej strany. Pritom kričal a búchal päsťami do stola. Fico podal prezidentovi návrh na jeho odvolanie pre sporné prevody pozemkov v Slovenskom pozemkovom fonde. Podľa ministra však zodpovednosť za dianie vo fonde nesie najmä Smer.

23.11.2007 13:22
Jureňa Foto:
Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa obvinil pred maštaľou Pôdohospodárskeho družstva vo Vajnoroch predsedu vlády Roberta Fica zo zaujatosti.
debata

Jureňovi prekáža, že Fico toleroval prešľapy iných ministrov. Ministerku práce Vieru Tomanovú vo funkcii podržal napriek kauze Privilegium, na ministerskej stoličke sa udržal šéf rezortu obrany František Kašický po tragických udalostiach v Novákoch i sporných zákazkách pre firmu Ikores, šéf ministerstva vnútra Robert Kaliňák podľa Jureňu pochybil v prípade údajného napadnutia študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej.

Návrh na svoje odvolanie považuje ďalej za gól do vlastnej bránky a žiada o audit všetkých zmlúv od roku 2003 na Slovenskom pozemkovom fonde. „Vyzývam premiéra Fica, aby konal a nepokračoval v zlodejstvách bývalej vlády,“ povedal vo veľmi emotívnej časti svojho vystúpenia, keď kričal a búchal päsťou do stola. Poukázal na zákon, podľa ktorého fond riadi správna rada, ktorú vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra. V sú­časnosti v jedenásťčlennej rade sedia siedmi nominanti Smeru, dvaja nominanti ĽS-HZDS a dvaja SNS. Hlavnú zodpovednosť za dianie vo fonde, tak nesie podľa Jureňu najmä Smer.

Na otázku, či je za odchod ĽS-HZDS z koalície, zopakoval, že je za stabilitu. Jureňa sa rozhodol rozlúčiť symbolicky, pred maštaľou Pôdohospodárskeho družstva vo Vajnoroch. Nechcel tým ukázať, že tam dospela slovenská politická kultúra, ale maštaľ je symbolom roľníka. „Odchádzam so cťou,“ dodal.

debata chyba