Na kormorány bude poľovať celé Slovensko

Poľovačka na kormorány sa na slovenských riekach začne na budúci týždeň. Po pol roku čakania dostal Slovenský rybársky zväz ministerské výnimky, ktoré ho oprávňujú chrániť ryby pred zimujúcim predátorom na takmer celom území Slovenska. Ochranári proti plošnému odstrelu protestujú. Sú pripravení brániť kormorány na súde.

01.12.2007 09:15
Kormorán veľký Foto:
Kormorán veľký bol v minulosti v Európe takmer vyhubený. Vďaka ochrane sa jeho populácia začala obnovovať. K nám prilieta kormorán zimovať zo severských krajín, podľa rybárov dokáže kompletne vyrybniť niektoré naše toky. Ochranári tvrdia, že za to môže človek, ktorý rieky pozmenil svojou činnosťou.
debata

Rybármi najatí poľovníci mohli kormorány plašiť streľbou už po dva roky dozadu, ale iba na vybraných tokoch severného Slovenska. Predvlani poľovačku prekazila vtáčia chrípka, vlani ju zasa poznačila atypicky teplá zima. Z tristo povolených kormoránov odstrelili poľovníci na Liptovskej Mare, na Váhu pri Ružomberku a v nádrži Bešeňová deväťdesiat kusov.

  Čo hovoria rybári:

+ kormorán nám spôsobuje veľké hospodárske škody

  • niektoré toky ako Orava sú celkom zdevastované
  • na Slovensku zimuje 8– až 9-tisíc kusov
  • každý zje pol kila rybieho mäsa denne, dokopy 4 tony
  • naša denná škoda je 700-tisíc korún, kormorány sú tu zhruba 3 mesiace
  • do zarybňovania tokov sme tento rok investovali 150 miliónov korún
  • strieľať na celom území musíme preto, lebo to robia v susedných krajinách
  • inak vyplašené kormorány priletia k nám

Tento rok ministerstvo životného prostredia pristúpilo k rozšíreniu územia. Strieľať na kormorány bude možné na všetkých tokoch s výnimkou Dunaja, Moravy a Ipľa, kde v minulosti tieto vtáky žili. Rybári budú môcť uloviť desať percent zimujúcej populácie, čo predstavuje približne osemsto kusov. "Chceme zladiť naše opatrenia s okolitými krajinami,“ vysvetlil štátny tajomník ministerstva Jaroslav Jaduš.

Rybári a ministerstvo tvrdia, že ak by si Slovensko neosvojilo filozofiu susedných štátov, streľbou vyplašené kormorány by sa odtiaľ presunuli k nám. "Keď sa strieľa v susedných krajinách, malo by sa strieľať aj u nás, aby sme si nepreháňali kormorány z jednej krajiny do druhej,“ vysvetlil tajomník rybárskeho zväzu Ferdinand Baláž.

S takýmto tvrdeniami ani s novou výnimkou nesúhlasia ochranári. Nie sú proti streľbe, určite však nie na celom území. "Nebude to mať žiaden vplyv na znižovanie početnosti kormoránov,“ domnieva sa Tomáš Blažkovič zo SOS BirdLife Slovensko. Plošné strieľanie sa podľa neho neosvedčilo v Rakúsku ani Bavorsku.

Čo tvrdia ochranári

kormorán patrí do prírody ako každý iný druh

katastrofické scenáre o náraste populácie na Slovensku sa nenapĺňajú

v prírode predátor nikdy celkom nevyhubí svoju korisť

všetky ryby v riekach nepatria rybárom

celoplošná streľba neznížiť počet zimujúcich kormoránov

kormorány budú prelietavať sem a tam

rybári nemusia ochrániť najcitlivejšie horné toky riek

 

Ochranári hovoria, že streľba na celom území Slovenska sa, naopak, môže obrátiť proti rybárom. "Budú si preháňať kormorány z jednej lokality do druhej a nemusí sa im podariť obrániť najohrozenejšie horné toky riek,“ vraví Blaškovič. Streľba bude navyše rušiť aj ostatné vtáky počas najcitlivejšej fázy zimovania, ktorá je pre operence energeticky veľmi náročná, domnievajú sa ochranári.

Podľa rybárov celoplošná výnimka určite neznamená, že na kormorány sa počas zimy bude strieľať všade. "Budeme ju využívať tam, kde to pre nás bude dôležité,“ ozrejmil Boris Chládecký zo žilinskej rady Slovenského rybárskeho zväzu. Ochranári, ktorí neúspešne namietali pri udeľovaní výnimky, zvažujú proti ministerstvu životného prostredia ďalší postup. Jeho výnimku chcú napadnúť na súde.

debata chyba