Takmer tridsať starostov už dovládlo

Takmer tritisíc starostov a primátorov si v nedeľu pripomenie rok od zvolenia či znovuzvolenia v komunálnych voľbách. Až 28 ich však v úrade nevydržalo ani 365 dní. Podľa riaditeľky odboru volieb a referenda na ministerstve vnútra Lívie Škultétiovej najviac, až štrnásť, starostov sa v tomto volebnom období svojich postov vzdalo dobrovoľne.

01.12.2007 10:00
Mapa Slovenska Foto:
debata

Šesť starostov odvolali v referende, piati umreli. Jeden zo zvolených starostov odmietol po víťazných voľbách zložiť sľub, jednému zanikol mandát na základe nálezu Ústavného súdu a jednému z dôvodu odsúdenia za spáchanie úmyselného trestného činu.

Polovica starostov, ktorých občania odvolali v referende, pochádza z Gemera. Dvaja z nich starostovali v okrese Rimavská Sobota – vo Fige a v Dražiciach , jeden v Poline v okrese Revúca. Vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy na Obvodnom úrade v Rimavskej Sobote Zoltán Pósa si myslí, že za tým môže byť väčší záujem ľudí v Gemeri o veci verejné. „Ľudia sa zrejme viac zaujímajú o kontrolu narábania s obecnými financiami aj o prácu samotného starostu,“ myslí si Pósa.

Keď odvoláva hlas ľudu

Občania siahli po nástroji referenda väčšinou pre nespokojnosť s prácou starostu a pre neprehľadné narábanie s verejnými zdrojmi. „Náš starosta svoju funkciu nezvládal. Nespokojnosť s ním rástla a vyústila až do petičnej akcie za jeho odvolanie,“ povedala na margo referenda v Poline poslankyňa mestského zastupiteľstva Marta Ďurkovičová. Jeden z najmladších, iba dvadsaťsedemročný odvolaný starosta Roman Vaculčiak si niektoré chyby, ktoré mu vyčítali, priznal, no tvrdil, že si s poslancami vôbec nerozumel. „Sme rozdielneho veku, a preto sme mali na veci aj iné názory,“ konštatoval.

Už bývalý starosta obce Čakany Dezider Kiss získal vo voľbách starostu obce Čakany o dva hlasy viac ako jeho súperka Lívia Bugárová. Na starostovskej stoličke však dnes už sedí Bugárová, Kissom sa zaoberá prokuratúra.

Kissa obyvatelia obce už pár mesiacov po voľbách odvolali v obecnom referende. Spustili ho zistenia, že bez vedomia obecného zastupiteľstva súhlasil s rozšírením ťažby štrku v blízkosti obce.

„Obecné zastupiteľstvo schválilo ťažbu štrku na desiatich hektároch počas desiatich rokov. Zrazu sa objavili informácie, že starosta súhlasil s ťažbou na tridsiatich hektároch,“ vysvetlila situáciu príčinu referenda vtedajšia členka referendovej komisie Zuzana Kászová. Ťažba sa mala priblížiť k dedine, čo by ju zaťažilo prachom, hlukom a väčším počtom nákladných vozidiel.

Jediný prípad neplatných volieb

Iné dôvody stáli kreslo dlhoročného starostu Hertníka na východnom Slovensku a poslanca parlamentu za SDKÚ Jána Patakyho. Na konci októbra Ústavný súd rozhodol, že minuloročné voľby v Hertníku sú neplatné. Pataky vtedy svojho protikandidáta Jozefa Kapeca ml. zo Smeru porazil o deväť hlasov. Kapec sa sťažoval na Ústavnom súde, tvrdil, že sa vo voľbách nelegálne postupovalo pri hlasovaní obyvateľov v miestnom domove dôchodcov, ako aj pri sčítaní hlasov.

Podľa Ústavného súdu bol v Hertníku hrubo porušený volebný zákon. „Nebol zabezpečený dostatočný počet hlasovacích lístkov, nevytvorili sa okrskové volebné komisie,“ konštatuje sa v rozhodnutí Ústavného súdu. Okrem toho pri hlasovaní v domove dôchodcov nebol zachovaný princíp tajnosti. Za machinácie vo voľbách bol už dokonca odsúdený aj jeden člen volebnej komisie. O víťazstve Patakyho rozhodli práve hlasy z domova dôchodcov.

Pataky tvrdí, že bol zvolený riadne a chce znovu kandidovať v doplňujúcich voľbách.

V Žilinskom kraji prišli o starostov dve obce – Podhorie a Sklené. V oboch prípadoch starostovia umreli. Aj primátor Handlovej Peter Hromádka zomrel len dva mesiace po znovuzvolení. Vo veku nedožitých 37 rokov podľahol zhubnej chorobe. Jeho manželka v doplňujúcich voľbách skončila druhá.

Nie všade si už občania zvolili nových starostov a v desiatich obciach budú o starostovi či starostke rozhodovať už tretí raz za dva roky v doplňujúcich voľbách, ktoré predseda parlamentu vyhlásil na 15. marca 2008.

debata chyba