Libanonský manžel uniesol Slovenke deti

Slovenka Daniela Hammúd z Dubnice nad Váhom je zúfalá. Jej manžel Mahmúd Hammúd zobral v sobotu ich dve deti, štvorročného Husajna a deväťročnú Fatimu, po vzájomnej dohode na výlet do bojnickej zoologickej záhrady. Odvtedy svoje deti nevidela. Poslednú správu o deťoch má od manželovho brata, ktorý tvrdí, že sú už v Sýrii a deti sú v poriadku.

11.02.2008 16:41
Libanonský manžel uniesol Slovenke deti Foto:
Daniela Hammoud z Dubnice nad Váhom ukazuje fotku manžela a dvoch detí. Libanončan Mahmud Abbas Hammoud sa asi rozhodol uniesť deti do rodnej krajiny.
debata

„Manžel ti odkazuje, že je aj s deťmi v Sýrii, deti sú v poriadku. Odtiaľ sa chystá do Libanonu. Ak budeš mať záujem, máš sa vrátiť do Libanonu do svojho domu a žiť aj s deťmi usporiadaným životom,“ informoval švagor. Daniela uviedla, že toto je posledná správa, ktorú o deťoch má.

Manželia Hammúdovci sú od apríla 2007 v rozvodovom konaní. „Na prvom pojednávaní, ktoré bolo v októbri, Mahmúd súhlasil s rozvodom a do zápisnice bolo zapísané, že súhlasí, aby deti boli zverené do opatery matky. Styk s deťmi bol určený vzájomnou dohodou,“ tvrdí matka.

Uviedla ďalej, že ešte pred prvým pojednávaním poslala na súd list, v ktorom upozornila na skutočnosť, že manžel má libanonské štátne občianstvo a existuje reálna hrozba, že by deti mohol odviesť do zahraničia. Rovnako sa bála, aby nenarobil dlhy, za ktoré by musela niesť zodpovednosť aj ona. „Žiadala som súd o urýchlenie. Žiaľ, v tomto zmysle sa nič neudialo. A doteraz nebol vytýčený druhý termín,“ tvrdí nešťastná matka. Z dôvodu neprítomnosti sudkyne, ktorá má prípad pridelený, sa dnes Okresný súd v Trenčíne k celej záležitosti nevyjadril.

Libanončan Mahmúd Hammúd s deťmi Foto: SITA
Libanonský manžel uniesol Slovenke deti Libanončan Mahmúd Hammúd s deťmi

Libanončan Mahmúd Hammúd s deťmi

Daniela tvrdí, že manželovi nebránila v styku s deťmi ani v čase, keď už boli v rozvodovom konaní. Vyžadovala však dodržiavanie vzájomnej dohody. „Hnevala som sa, keď ich neskoro vracal. Deti s ním častokrát nechceli ani ísť, pretože s nimi nemal trpezlivosť a brával ich aj do zafajčených barov alebo herní,“ tvrdí. „Vždy ho ale bolo možné kontaktovať a vedela som, kde sú,“ doplnila. Ďalej uviedla, že Mahmúd sa v manželste veľakrát správal agresívne a slovne manželku napádal. 

Deti majú dvojité občianstvo, matka si nie je vedomá toho, že by Mahmúd mal pri sebe pasy detí. Nevylučuje ale možnosť, že ich mal zapísané v svojom pase. Daniela nezvažuje možnosť, že by sa do Libanonu vrátila. „Je to neustály život v strachu o život,“ zdôraznila Daniela, ktorá v tejto krajine žila spolu s manželom sedem rokov. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR v tejto súvislosti uviedlo, že osoba, ktorá tvrdí, že dieťa bolo premiestnené v rozpore s opatrovníckym právom, sa môže obrátiť so žiadosťou na ústredný orgán štátu obvyklého pobytu dieťaťa alebo ústredný orgán iného štátu o pomoc pri zabezpečení návratu dieťaťa. V prípade Mahmúdovcov z Dubnice nad Váhom však neboli opatrovnícke práva ešte súdom určené. 

„Orgánmi, vykonávajúcimi opatrenia v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí vo vzťahu k cudzine, sú Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže v Bratislave a Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, Odbor sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately,“ uviedol Igor Pokojný, riaditeľ Tlačového a komunikačného odboru ministerstva zahraničných vecí.

debata chyba