Čaplovič: Keby šlo o Maďarov, vie to aj EÚ

Maďarská obec Mlynky chce vyhostiť slovenských poslancov a Regionálne kultúrne stredisko pilíšskych Slovákov z miestneho Slovenského domu. Vicepremiér Dušan Čaplovič chce o probléme Slovákov v utorok informovať maďarského ministra a vedúceho úradu vlády Pétera Kissa. "Budeme rázne žiadať, aby sa tieto veci riešili," uviedol. "Ak by sa to dialo na Slovensku, už by o tom vedeli v EÚ. Aj Slováci žijúci v Maďarsku musia konať a informovať zahraničie, nielen Slovensko," vyhlásil Čaplovič.

22.03.2008 13:18
Dušan Čaplovič Foto:
Vicepremiér Dušan Čaplovič.
debata

Samospráva maďarskej obce Mlynky (Pilisszentkereszt) chce na svojom najbližšom zasadnutí 25. marca vyhostiť zbor slovenských poslancov a Združenie a regionálne kultúrne stredisko pilíšskych Slovákov (ZRKSPS) z miestneho Slovenského domu.

Informuje o tom internetový portál Slovákov žijúcich v Maďarsku luno.hu. Čaplovič bude o probléme informovať aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí, aby po svojej linke upozornilo maďarskú stranu, že sa dejú veci v rozpore so zmluvou o priateľstve a porozumení. „Ak by sa to dialo na Slovensku, už by o tom vedeli v EÚ. Aj Slováci žijúci v Maďarsku musia konať a informovať zahraničie, nielen Slovensko,“ vyhlásil Čaplovič.

Na internetovom portáli sa konštatuje, že podľa platných uznesení obecnej samosprávy z rokov 1997, 1999 a 2000 na používanie spoločnej kancelárie na poschodí Slovenského domu majú výlučné právo Slovenská samospráva v Mlynkoch a ZRKSPS. Táto kancelária je zároveň sídlom regionálneho strediska Celoštátnej slovenskej samosprávy a Organizácie Slovákov v Mlynkoch (pobočky Zväzu Slovákov v Maďarsku) a spolu s vedľajšou klubovou miestnosťou slúži aj slovenskému klubu, klubu dôchodcov a páviemu krúžku (ľudovému speváckemu zboru). Podľa návrhu uznesenia Samosprávy obce Mlynky, predkladateľom ktorého je starosta József Lendvai, kancelária slovenského voleného zboru a ZRKSPS majú byť premiestnené do bytu v budove základnej školy.

Slovenskí poslanci najslovenskejšej obce v Maďarsku, v ktorej – ako v jedinej v celej krajine – viac ako polovica občanov sa aj oficiálne, pri sčítaní ľudu hlási za Slováka, proti takémuto „riešeniu“ rázne protestujú. Považujú ho podľa servera za prvý rázny krok k tomu, aby Slovenský dom postupne stratil slovenský charakter, aby z neho začali systematicky vytláčať všetko, čo je slovenské.

„Členovia Slovenskej samosprávy v Mlynkoch pripravované vyhostenie svojho zboru a ZRKSPS zo Slovenského domu hodnotia jednoznačne ako zlomyseľný, diskriminačný a provokujúci protislovenský útok, ktorý nielenže narúša status quo a pokojné spolunažívanie, ale zároveň sa snaží čo najefektívnejšie sťažiť prácu slovenských aktivistov a slovenskej samosprávy a v konečnom dôsledku oslabiť slovenskú identitu miestneho obyvateľstva,“ píše internetový portál. Zároveň upozorňuje, že po nastúpení terajšieho vedenia obce sa už uskutočnil nejeden protislovenský krok.

Začalo to podľa internetového portálu obmedzovaním slovenskej časti kultúrneho programu cez spochybňovanie potreby a úrovne výučby slovenčiny v materskej a základnej škole a maximálne ignorovanie osláv výročia znovuosídlenia obce Slovákmi, keď jubileum obecná samospráva nechcela ani osláviť, ani podporiť, až po jednostranné odstúpenie od vydávania dovtedy spoločného dvojjazyčného miestneho časopisu a rozhodnutie o vydávaní jednojazyčných (iba maďarských) miestnych novín. Obecná samospráva najnovšie podľa inernetového portálu v podobnom duchu pretvára profil vysielania miestnej káblovej televízie a napriek nesúhlasu slovenskej samosprávy znížila národnostný príplatok slovenských pedagógov.

debata chyba