Csáky sa zastal Slovákov v obci Mlynky

Šéf SMK Pál Csáky sa zastal slovenských organizácií v maďarskej obci Mlynky, ktorých sa tamojšia samospráva rozhodla vysťahovať z obecného Slovenského domu. Odmietol však, že konflikt je prejavom národnostnej politiky Maďarska voči menšinám. Tvrdšie sa vyslovila slovenská vláda a v sobotu opäť aj líder SNS Ján Slota. "Myslíme si, že spor by mal byť vyriešený tak, že všetky slovenské organizácie by mali ostať v Slovenskom dome," povedal Csáky.

29.03.2008 18:03 , aktualizované: 30.03.2008 11:18
Csáky a Farkas Foto:
Predseda republikovej rady SMK Iván Farkas (vľavo) a predseda strany Pál Csáky.
debata

O vysťahovaní slovenských organizácií zo svojho sídla rozhodla tento týždeň samospráva na návrh starostu Józsefa Lendvaia. Organizácie sa majú presťahovať do nových priestorov v tamojšej škole, ktoré ale zástupcovia menšiny označovali ako nevyhovujúce. Rozhodnutie obce, ktorá ma v Maďarsku ako jediná nadpolovičný podiel obyvateľov slovenskej národnosti, označili za protislovenský útok. Národnostný motív však starosta odmietol s tým, že obec potrebovala reprezentačné priestory.

Mlynky? Nenápadná rozbuška

„V žiadnom prípade to nechápeme ako prejav národnostnej politiky, pretože to v žiadnom prípade nie je konflikt medzi (slovenským) združením a štátom,“ vyhlásil  Csáky. Upozornil okrem toho, že za rozhodnutie obce hlasovalo aj niekoľko ľudí slovenskej národnosti.

Dianie v Mlynkoch si vyslúžilo aj pozornosť slovenskej vlády, ktorá ho tento týždeň vo vyhlásení označila za likvidačné pre slovenskú menšinu. Slota postoj vlády ocenil.

Líder národniarov známy aj protimaďarskými výrokmi naznačoval, že politika Maďarska voči slovenskej menšine je menej ústretová ako prístup Slovenska k maďarskej menšine. „Keby sme išli skutočne do detailov a chceli by sme rozprávať o určitej reciprocite medzi Maďarskou republikou a Slovenskou republikou, tak by to mohlo mať nedozerné následky (…). Trebárs ako príklad poviem komárňanskú univerzitu,“ poznamenal Slota. Komárňanská univerzita vznikla za predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu a vyučuje sa na nej po maďarsky.

V Maďarsku sa počet občanov slovenskej národnosti ráta na desaťtisíce, na Slovensku sa k maďarskej národnosti hlási zhruba pol milióna ľudí.

Za Slovákov v Mlynkoch sa prihovorí aj prezident Maďarska

Prezident Maďarskej republiky László Sólyom príde v pondelok do maďarskej obce Mlynky. Informuje o tom internetový portál Slovákov žijúcich v Maďarsku www.luno.hu. Podľa neho pracovníci Úradu prezidenta Maďarskej republiky v sobotu večer informovali predsedníčku Slovenskej samosprávy v Mlynkoch Martu Demjénovú o tom, že v pondelok navštívi obec Mlynky (Pilisszentkereszt) prezident.

Cieľom návštevy je presvedčiť poslancov samosprávy obce Mlynky, aby odvolali svoje rozhodnutie z 25. marca o presídlení kancelárie slovenského voleného zboru a Združenia a regionálneho kultúrneho strediska pilíšskych Slovákov z miestneho Slovenského domu. Zo strany obecného zastupiteľstva ide o krok, ktorý mlynskí Slováci hodnotia jednoznačne ako zlomyseľný, diskriminačný a provokujúci protislovenský ú­tok.

debata chyba