Berényi: Nech v Mlynkoch vlády kúpia dom

Riešením situácie v maďarskej obci Mlynky by podľa podpredsedu SMK Józsefa Berényiho bolo, ak by vlády oboch štátov venovali peniaze, za ktoré by sa kúpil dom v centre obce a po rekonštrukcii by ho dostala slovenská samospráva.

30.03.2008 21:07
Mlynky Foto:
Slovenský dom v obci Mlynky.
debata

Berényi to povedal po tom, čo navštívil Mlynky, kde sa stretol so starostom obce i šiestimi poslancami. Na stretnutie s predstaviteľmi slovenskej samosprávy mu podľa vlastných slov nezostal čas, ale do Mlynkov sa chce ešte vrátiť a diskutovať aj o ďalších témach. Spolu s Berényim bol v Mlynkoch aj predseda Republikovej rady SMK Iván Fárkas.

Podľa Berényiho, obe strany sporu majú časť svojej pravdy. „Miestna samospráva pracuje v neadekvátnych priestoroch. Slovenský dom je majetkom miestnej samosprávy. Náhradné priestory, ktoré má získať slovenská samospráva, sú tiež neadekvátnym riešením,“ uviedol Berényi.

V takejto situácii by podľa neho mali konať vlády susedných, priateľských krajín, ktoré sú členmi EÚ. „V centre dediny sú na predaj domy, ktoré by vlády mohli zakúpiť a venovať slovenskej samospráve,“ dodal Berényi.

debata chyba