Zádušná omša za Tisa spojila odporcov

Nechceme sa prizerať je Občianska iniciatíva, ktorá vznikla 20. apríla a vyjadruje solidaritu s obeťami holokaustu. Iniciatíva sa dištancuje od opakovaných prejavov, ktoré ospravedlňujú a rehabilitujú totalitný režim slovenského štátu zo strany vysokých predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi. Podľa vyjadrenia autora iniciatívy, rímskokatolíckeho kňaza mimo cirkevnej služby Miroslava Kocúra, kontroverzné počínanie prezidenta Jozefa Tisa, ktorý bol katolíckym kňazom, mnohí spájajú s katolíckou cirkvou.

21.04.2008 12:33
Tiso pomník Foto:
Detailný pohľad na Tisov pomník na bratislavskom Martinskom cintoríne.
debata

„Odsúdenie slovenského štátu a režimu sa často spája s katolíckou cirkvou, žiaľ takéto vyjadrenia a postoje cirkevných hierarchov tomu ešte viac pomáhajú,“ povedal Kocúr. 

Občianska iniciatíva, ktorá v nedeľu vznikla, je reakcia na piatkovú verejnú bohoslužbu tzv. zádušnú omšu, ktorú viedol trnavský arcibiskup Ján Sokol v bratislavskom kostole Blumental. Táto bohoslužba za popraveného prezidenta Jozefa Tisa bola označená verejnými predstaviteľmi rímskokatolíckej cirkvi ako arcibiskupova súkromná iniciatíva. Podľa signatárov údajne súkromná bohoslužba mala všetky znaky verejnej slávnostnej bohoslužby. Konala sa na pôde verejne prístupného farského chrámu, za prítomnosti početných hostí a početného zástupu ľudí, povedal Kocúr.

Iniciatívu podporili aj známe osobnosti ako napríklad Anton Srholec, predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska, Peter Breiner, hudobný skladateľ a dirigent žijúci v New Yorku či aktivistka Oľga Pietruchová. Ako Kocúr uviedol, prvými 20 signatármi sú občania, ktorí sa hlásia ku kresťanským a humanistickým hodnotám. Signatári výzvy sa prihovárajú za univerzálnu hodnotu ľudského života a odmietajú otvorené a opakované verejné vyjadrenia a postoje arcibiskupa Sokola ospravedlňujúce režim vojnového slovenského štátu a priamu či nepriamu podporu extrémistických skupín.

Signatári tejto výzvy si želajú, aby slovenská spoločnosť počula aj hlas tých, ktorí si vážia ľudské aj kresťanské hodnoty rozdielne od ideológie slovenského štátu. Nechcú, aby hovorcom a jediným reprezentantom slovenských kresťanov dnes bol arcibiskup Sokol. Ako Kocúr na záver uviedol, „kompetentní zo strany historikov, politikov alebo cirkevných predstaviteľov, ktorí sa k tomu jednoznačne nepostavia, umožnia ľuďom s minimom informácií a romantickými predstavami, aby zotrvali v názore, že to, čo sa tu dialo za slovenského štátu bolo v poriadku,“ konštatoval Kocúr.

debata chyba