Slovensko ratifikovalo Lisabonskú zmluvu

Slovensko ukončilo ratifikáciu lisabonskej zmluvy EÚ. Súhlas krajiny s dokumentom, ktorý má zreformovať pravidlá fungovania inštitúcií rozšírenej únie, zavŕšil svojím podpisom prezident Ivan Gašparovič. Parlament odobril zmluvu po dlhých ťahaniciach medzi koalíciou a opozíciou už minulý mesiac.

12.05.2008 11:55
Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata

Spor politických strán pri rokovaní o lisabonskej zmluve vzbudzoval v EÚ obavy, keďže dokument by nemohol začať platiť, ak by ho odmietla čo i len jedna členská krajina. Lisabonskú zmluvu doteraz vrátane Slovenska ratifikovalo trinásť štátov.

Hlavné body lisabonskej zmluvy

Slovenská opozícia ratifikačný proces najprv bojkotovala na protest proti vládnemu návrhu tlačového zákona, ktorý podľa nej môže ohroziť slobodu tlače v krajine. Jednotný postup opozície však nakoniec ukončila Strana maďarskej koalície. Svojimi hlasmi pomohla koalícii na čele so Smerom-SD premiéra Roberta Fica získať chýbajúce hlasy k trojpätinovej ústavnej väčšine potrebnej na schválenie medzinárodnej zmluvy v parlamente.

Prehľad udalostí, ktoré predchádzali prijatiu dokumentu:

  • Členské štáty Európskej únie podpísali kompromisný návrh novej zmluvy o reformách únie. Takzvaná lisabonská zmluva nahradila návrh európskej ústavy, ktorá stroskotala na nesúhlase v referendách vo Francúzsku a Holandsku.
    • Tri opozičné strany SDKÚ-DS, SMK a KDH vyhlásili, že nepodporia lisabonskú zmluvu v parlamente, ak sa s koalíciou nedohodnú na návrhu nového tlačového zákona. Premiér Robert Fico ich požiadavky odmietol a pohrozil, že snemovňa bude o zmluve hlasovať napriek odporu opozície. To zvýšilo obavy, že Slovensko dokument odmietne.
    • Parlament dvakrát odložil hlasovanie o lisabonskej zmluve, pretože vládnym stranám chýbala bez hlasov opozície potrebná ústavná väčšina.
    • Poslanci pre bojkot opozície o zmluve opäť nehlasovali. Vedenie snemovne tentoraz hlasovanie presunulo na ďalší týždeň.
    • Šéf najmenšej vládnej strany ĽS-HZDS Vladimír Mečiar vyhlásil, že pokiaľ sa koalícia s opozíciou nedohodne, o zmluve by mohli rozhodnúť občania v referende. Zvyšok vládnej koalície a väčšina opozície však s plebiscitom nesúhlasili.
    • Opozičným a koaličným stranám sa nepodarilo dohodnúť na podpore lisabonskej zmluvy. Parlament o deň neskôr po ďalšom nevydarenom pokuse odložil hlasovanie na neurčito.
    • Premiér Fico vyhlásil, že odkladanie hlasovania o reformnej zmluve ohrozuje ambície Slovenska prijať euro od roku 2009.
    • Opozičné strany pred marcovou schôdzou parlamentu potvrdili, že budú znovu bojkotovať hlasovanie o lisabonskej zmluve, ak koalícia nezapracuje ich pripomienky do tlačového zákona.
    • Koaličné strany sa dohodli, že opozícii neustúpia a výraznejšie nezmenia sporný návrh tlačového zákona. Zároveň ohlásili, že po jeho schválení bude parlament hlasovať o lisabonskej zmluve aj v prípade, že ju opozícia odmietne podporiť.
    • Parlament odhlasoval tlačový zákon bez viacerých pripomienok opozície.
    • Poslanci schválili lisabonskú zmluvu. Podporu zabezpečila Strana maďarskej koalície, ktorá sa oddelila od jednotného bloku opozície. Slovensko odhlasovalo v parlamente zmluvu ako v poradí deviata krajina EÚ.
    • Ratifikáciu lisabonskej zmluvy zavŕšil svojím podpisom prezident Gašparovič. Tento krok hlavy štátu sa očakával, Gašparovič totiž dokument podporoval.
debata chyba