Harabin: Ja z ministerstva neutečiem

Premiér Robert Fico nenašiel na ministerstve spravodlivosti nič, prečo by mal vzniesť kritiku v súvislosti s plnením programového vyhlásenia vlády. "Minister spravodlivosti má moju absolútnu dôveru," povedal predseda vlády po kontrole plnenia programového vyhlásenia vlády na ministerstve. Na otázku možného odchodu z funkcie Harabin odpovedal: "Ja som človek, ktorý neuteká pred úlohami. Nechajme túto otázku."

04.06.2008 11:30
Štefan Harabin a Robert Fico Foto: ,
Minister spravodlivosti Štefan Harabin (vľavo) a premiér Robert Fico.
debata

Fico požiadal ministra Štefana Harabina, aby nasledujúce dva roky maximálne využil na zabezpečenie práva ľudí na spravodlivosť. „Hlavná úloha je garantovať prístup k spravodlivosti ľudom, čo najjednoduchším spôsobom tak, aby na Slovensku začal prevládať pocit, že sa na Slovensku prelomili ľady v systéme, ktorý bol dlhodobo vnímaný nie práve najlepšie,“ vyhlásil Fico. Podľa neho musí pracovať s témami ako je znižovanie súdnych poplatkov či bezplatná právna pomoc.

Podľa Harabina je pred ministerstvom spravodlivosti jasný cieľ. „Pokiaľ nesfunkčníme systém do dvoch až troch rokov, aby sa občania na súde domohli práva, nemôžeme hovoriť o právnom štáte,“ vyhlásil. Podľa neho pomalé vybavovanie na súdoch je dedičstvo posledných desiatich rokov pred nástupom súčasnej vlády.

Na otázku možného odchodu z funkcie Harabin odpovedal: „Ja som človek, ktorý neuteká pred úlohami. Nechajme túto otázku.“ Fico by považoval za podozrivé, ak by sa opozícia nesnažila odvolať niektorého z jeho ministrov. „Asi je aktívny,“ povedal v súvislosti s návrhom „palkovcov“ na vyslovenie nedôvery Harabinovi. Podľa Fica, kto robí, robí aj chyby, ale s ministrom spravodlivosti prevláda pozitívne hodnotenie. Za základnú bolesť rezortu považuje fakt, že verejnosť spája ministerstvo spravodlivosti s rozhodovaním súdov, aj keď na ne nemôže mať vplyv.

Podľa Harabina novela Trestného zákona, ktorá má postihnúť tých, ktorí budú zdražovať pre prechod na euro, bude spĺňať európske štandardy. „Ak bude niekto taký vagabund, že bude zdražovať len preto, aby zbohatol na úkor niekoho iného, nastúpi trestné právo,“ doplnil ministra Fico.

Ministerstvo spravodlivosti podľa premiéra musí naďalej pokračovať v návrhoch na prísne disciplinárne stíhanie tých predstaviteľov justície, ktorí zlyhali. Ministerstvo musí ešte tvrdšie pristupovať k exekútorom a notárom. Minister je nespokojný s tým, ako pomaly „bežia“ disciplinárne konania exekútorov. Vidí za tým solidaritu exekútorov. Ministerstvo preto pripraví predpis, ktorým by sa priebeh konania mal zrýchliť.

Fico chce, aby pri hodnotení legislatívnej činnosti prevládala kvalita zákonov a najmä zákonov, ktoré bezprostredne súvisia s programovým vyhlásením vlády. „Tieto návrhy musia mať prioritu. Ministra spravodlivosti som požiadal, aby brzdil tie iniciatívy, ktoré nie sú kvalitne pripravené a iba zbytočne zaťažujú vládu a Národnú radu SR,“ uviedol premiér. Podľa neho vláda radšej pôjde do parlamentu s menším počtom zákonov, ako viesť preteky, či predložila 300, 400 alebo 500 zákonov. To sú podľa neho nezmyselné preteky, ktoré sa v minulosti robili.

Predseda vlády tiež požiadal ministra, aby zabezpečil špeciálne školenia pre legislatívcov. Podľa neho totiž dlhodobo chýba vzdelávanie legislatívcov.

Premiér privítal iniciatívu rezortu, že odsúdení väzni vyrábajú napríklad nábytok pre súdy. Harabin predloží ponuku výrobkov odsúdených všetkým ministerstvám a orgánom ústrednej štátnej správy, aby rezort mohol zabezpečiť prácu pre čo najväčší počet väzňov.

Koalícia nebude podľa Fica tlačiť na koaličných poslancov, aby schválili novelu Občianskeho zákonníka, podľa ktorej advokáti a notári budú zodpovední za zmluvy o prevode nehnuteľností. „Myšlienka je veľmi dobrá, aby sme zabránili podvodom. Je na poslancoch, aby rozhodli, či táto cesta je dobrá,“ uviedol predseda vlády.

debata chyba