Bajan: Krik okolo arény všetko prehlušil

V Petržalke čaká na budúcu viacúčelovú halu rozsiahla voľná plocha. Vedľa vedie diaľnica, čoskoro pribudne aj električková rýchlodráha. Stavať tam možno 24 hodín denne, s betonárkou v susedstve. Argumenty bratislavského župana Vladimíra Bajana (nezávislý) v prospech výstavby novej arény pre hokejový šampionát 2011 v petržalskej lokalite Janíkove role nezabrali. Hlavné mesto a Slovenský zväz ľadového hokeja sa rozhodli stavať na Kalinčiakovej.

06.06.2008 13:46
Vladimír Bajan Foto: ,
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan.
debata

Od partnerov ste navyše získali nálepku čierneho Petra. Vraj ste nesplnili sľub zabezpečiť 50 miliónov na výstavbu športovej školy, ktorá má na Kalinčiakovej nahradiť tú súčasnú. Prečo?
Výroky, ktoré šíri najmä šéf marketingu hokejového zväzu Martin Ryba, ma urážajú a unavujú. Som skúsený politik a viem, čo môžem sľúbiť. Na rokovaní v apríli na ministerstve školstva som sľúbil, že požiadavku na 50 miliónov pre školu predložím zastupiteľstvu samosprávneho kraja. Presne takú predložil primátor Andrej Ďurkovský zastupiteľstvu hlavného mesta. Sám o toľkej sume rozhodnúť nemôžem. Kraj nie je moja súkromná firma.

Mestskí poslanci návrh podporili, ale župní nie. Viacerí z poslancov však sedia v oboch zastupiteľstvách.
Naozaj nastala tristná situácia. Lenže mňa moji poslanci poverili rokovať s mestom a zväzom o možnosti umiestniť halu radšej do Petržalky. Očakával som, že k podobnému zvratu dôjde aj na najbližšom mestskom zastupiteľstve, no tam sa nikto neozval.

Vyvolali ste spoločné rokovania?
Napísal som na mesto aj zväz list, odpoveď však neprišla. Bol to pre mňa jasný signál nezáujmu. Mesto minulý týždeň podpísalo s hokejistami zmluvu o prenájme pozemku na Kalinčiakovej. Hoci ma v tejto „kauze“ dokola prepierajú, nikto sa neunúval oznámiť mi túto skutočnosť. Ocitol som sa v pozícii – My sme sa dohodli a ty len daj 50 miliónov a mlč.

Zo zväzu zazneli aj námietky, že vy aj starosta Petržalky Milan Ftáčnik ako verejní činitelia neprípustne lobujete v prospech súkromného investora, ktorý má záujem stavať halu na Janíkových roliach.
Tak to je drzosť! Prečo im neprekáža, že mesto v záujme haly obetovalo súkromníkom lukratívne parcely pod Amfiteátrom a na Machnáči? Aby napokon zväzu prenajalo pozemok na Kalinčiakovej, od počiatku mestský. Ako bývalému starostovi Petržalky mi stále záleží na jej rozvoji vrátane športovísk. Janíkove role sú v územnom pláne vyhradené pre šport, hala by tam zapadla ideálne. Hneď pri nej sa dá postaviť kúpalisko aj ďalšie športové a voľnočasové zóny. Čo bráni realizovať scenár z Kalinčiakovej v Petržalke? Ak by aj mesto odmietlo kúpiť ďalší pozemok, postaral by som sa, aby ho kúpil vyšší územný celok. A aréna by sa postavila dohodnutou formou súkromno-verejnej spolupráce, teda PPP projektu.

Prečo sa vám s primátorom nedarí nájsť spoločnú reč?
Neviem, v nijakom konflikte nie sme. Zdá sa mi, že mesto sa z príčin, ktoré nepoznám, ocitlo v akomsi tlaku. Núkalo pozemky a zväz tvrdil – nám je jedno, kde bude hala stáť, ale musí to byť na Kalinčiakovej. Na mieste primátora by som nepresadzoval lokalitu, ktorá je dopravne preťažená, husto zastavaná obytnými domami a inými športoviskami, kde sa súbežne chystá výstavba Národného futbalového štadióna, kde treba zbúrať školu, cykloštadión aj letné kúpalisko a postaviť novú školu aj halu. Výstavbu arény a jej prevádzku môžu ohroziť rôzne nebezpečné súvislosti. Neviem si predstaviť, že by mi moji poslanci len tak odpustili tajný podpis takej dôležitej zmluvy.

Sú však aj argumenty proti Petržalke. Kto stojí za firmou Wellfree, ktorá chce investovať do výstavby haly? Pozemkov sa vraj majiteľ chce zbaviť, lebo v ich susedstve smrdí čistička odpadových vôd. A projekt na halu má vraj pripraviť firma vášho brata.
Vlastník pozemkov firma Popper Capital má platné hygienické posudky umožňujúce výstavbu. Čistička smrdí raz-dvakrát do roka, keď sa zmení prevažujúci smer vetra. Vodárne ju čoskoro zmodernizujú za 80 miliónov korún. Neviem, prečo sa Wellfree nechce zviditeľniť. Opakujem však, že halu možno stavať aj cez PPP. A vyťahovať nejaké rodinné prepojenia považujem za zlomyseľné až komické. Rovnako ako zväz som rokoval s fínskou firmou Jokkerit, ktorá má skúsenosti s výstavbou podobných hál. Tvrdím, že v tejto chvíli už z časových dôvodov jestvuje jediná šanca. Stavať podľa typizovaného projektu, do ktorého sa vnesú len malé zmeny.

Aký bude podľa vás osud športovej akadémie, ktorá má vyrásť na mieste velodrómu?
Myslím si, že stavať ju je úplne zbytočné. Súčasnú Základnú školu na Kalinčiakovej, do ktorej sa na poslednom zápise prihlásilo 13 detí, mali už dávno zrušiť. Jej žiakov by pohodlne prebralo funkčné športové gymnázium na Ostredkovej. Nechápem však, prečo sa stále viac hovorí o škole, na ktorú vôbec nie je objednávka, ako o hale samotnej. Raz sa ktosi určite spýta aj na milióny z eurofondov, ktoré do tej školy mali ísť.

Chcete ešte zabojovať o petržalský variant?
Zdá sa, že je rozhodnuté. Ak však investor naďalej bude chcieť postaviť halu v Petržalke, podporím ho. Som presvedčený, že na tému haly ešte budú debaty v zastupiteľstvách. Nechápem však, prečo sa o nej stále hovorí iba v súvislosti s hokejom. Je tu predsa aj atletika, basketbal a ďalšie športy, ktoré by ju tiež mohli využívať na vrcholové podujatia. Prečo si pozemok pod halou neprenajal napríklad olympijský výbor? Prečo má v záležitostiach okolo nej dominantne rozhodovať jediný športový zväz? Vážne diskutovať by sa konečne malo aj o ďalšom smerovaní športu v Bratislave. Veď množstvo športovísk z nej potichu a bez náhrady mizne. Krik okolo haly prehlušil všetko ostatné.

debata chyba