Rómske gymnázium poslanci odpísali

Gándhího gymnázium pre talentované rómske deti v Lučenci končí. Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja totiž o jeho záchrane nerokovali. Župan by mal pritom už tento mesiac podať návrh na zrušenie školy. Župní poslanci mali tento týždeň diskutovať o zachovaní gymnázia, malo prejsť pod krajský školský úrad. Z programu rokovania však tento bod stiahli. "Vstúpila do toho štátna školská inšpekcia, ktorá skonštatovala, že úroveň školy je veľmi slabá.

13.06.2008 15:39
Rómske gymnázium v Lučenci Foto: ,
Viaceré lavice v triedach sú dnes prázdne. Študenti nemajú peniaze na dochádzku do školy
debata

Preto navrhujeme, aby táto forma vzdelávania nepokračovala, ale aby sa vytvoril iný model pre rómsku mládež, stredná odborná škola s učebnvými odbormi," povedal poslanec Ladislav Topoľský (Smer, SNS, HZDS).

Županovi Milanovi Murgašovi (Smer) tak nič nebráni, aby na ministerstvo školstva podal návrh na vyradenie školy zo siete. Ministerstvo má na rozhodnutie 60 dní.

Murgaš zánik gymnázia považuje za správny krok. " Som presvedčený, že ministerstvo so zrušením školy bude súhlasiť. Zistenia inšpekcie potvrdili, že výsledky vzdelávania nezodpovedajú požiadavkám, aké majú byť na gymnázium," uviedol Murgaš. Ako dodal, rómske gymnázium navyše mesačne vytvára vyše 200-tisícový dlh.

Poslanec Ivan Černaj (SDKÚ, KDH, DS) súhlasí. „Nie je zdravé robiť takéto separátne školy, ak chceme tých ľudí začleniť do spoločnosti. Aj samotným žiakom gymnázia viac prospeje, keď budú na normálnych školách. Ak v nich niečo je, tak to ukážu aj tam,“ povedal.

Zástupca riaditeľa Gándhího gymnázia Jozef Sabol považuje rozhodnutie samosprávneho kraja za svinstvo a podvod voči deťom, ktoré školu navštevovali, no aj ich rodičom. „Ľudia, ktorí o tom rozhodli, vôbec nevedia, o čom táto škola je, na akých princípoch bola zriadená,“ zdôraznil Sabol. Dúfa, že ministerstvo školstva návrh na vyradenie školy zo siete škôl nepodpíše. „Po týchto udalostiach, ak by niekto v budúcnosti chcel zriaďovať školu podobného typu pre rómske deti, ťažko by si už získaval dôveru ich rodičov,“ dodal Sabol.

Proti zrušeniu školy sa v apríli vzniesla vlna kritiky od rómskych organizácií, aktivistov, ako aj od podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča (Smer), ktorý v minulom roku škole pridelil miliónový príspevok na splatenie starých dlhov. Ak školu zrušia, jej približne 40 žiakov sa vráti späť do základných škôl. Osemročné Gándhího gymnázium totiž vzniklo pred štyrmi rokmi, najstarší študenti patria do deviatych ročníkov.

debata chyba