Premiér si pýta hlavu Izáka, SNS sa nebráni

Minister životného prostredia Jaroslav Izák doplatil na rozdeľovanie peňazí ľuďom blízkym vláde a SNS. Premiér Robert Fico požiadal šéfa národniarov Jána Slotu, aby namiesto neho poslal do kabinetu náhradu. Kým v tomto prípade Fico konal okamžite, nad ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom (HZDS) drží ochrannú ruku.

22.07.2008 16:34 , aktualizované: 19:15
Jaroslav Izák Foto: ,
debata

Ficovi sa nepáči, ako sa delili peniaze z Environmentálneho fondu. Tie mohli od  vlaňajška žiadať z programu Ochrana ovzdušia aj súkromné osoby.

„Previerka ukázala, že v niektorých prípadoch boli dotácie poskytnuté síce v súlade so zákonom, ale v rozpore s etickými pravidlami,“ zdôvodnil Fico. Značnú časť peňazí fond odklepol ľuďom, ktorí pochádzajú z okresu Prievidza, kde je Izák okresným šéfom SNS.

Profil ministra životného prostredia Jaroslava Izáka

Peniaze mal dostať aj Izákov priamy podriadený. „Bol tam aj funkcionár ministerstva životného prostredia,“ poznamenal Fico. O koho ide, nepovedal. Tvrdí, že si dal delenie dotácií osobne preveriť.

Peniaze z Envirofondu dostala podľa údajov z webovej stránky na solárny systém rodinného domu aj Irma Flimelová z okresu Prievidza. Mária Flimelová je vedúcou úradu na Izákovom ministerstve. Presné sumy dotácií rozdelených v tomto roku fond zo stránky stiahol.

Fond, za ktorý zodpovedá Izák, odklepol niekoľkostotisícové sumy poslancovi za SNS Jozefovi Ďuračkovi a šéfovi Lesov SR Jozefovi Minďášovi, ktorý je nominantom HZDS. Tie Ficovi neprekážajú. Obaja podľa neho 600-tisícové dotácie určené na tepelné čerpadlá a slnečné kolektory vrátili.

Vlani dostal podporu 457-tisíc korún na tepelné čerpadlo v rodinnom dome podnikateľ Miroslav Zedek. Zedek kandidoval za SNS a Smer za poslanca v Handlovej, Izák bol primátorom Handlovej za tú istú stranu.

„Som prekvapený,“ povedal Izák televízii TA 3. SNS oznámila, že odvolanie svojho ministra bude akceptovať. Ak by tak neurobila, Fico by nechal Izáka odvolať sám, ako to urobil v prípade exministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (HZDS).

Koho pošlú do vlády namiesto Izáka, národniari neuviedli. V parlamente sa problematikou životného prostredia zaoberá Ján Slabý a Anton Korba. Slabý je pôdohospodár, je tiež šéfom výboru pre životné prostredie a pôdohospodárstvo.

Podľa Fica by mali národniari nájsť za Izáka náhradu do 20. augusta, keď by mala po vládnych prázdninách prvý raz zasadať vláda.
Kauzu Harabina, ktorý je obviňovaný z kontaktov s albánskym drogovým dílerom, Fico riešiť nemieni.

„To je vyfabrikovaná kauza vo vzťahu k pánovi Harabinovi. Ak sú okolnosti tie, ktoré sú dnes známe, tak ja sa za pána Harabina postavím celou svojou váhou,“ povedal Fico.

Environmentálny fond ročne rozdeľuje stámilióny korún, tento rok to má byť 1,2 miliardy. Izák čelil aj v minulosti podozreniam, že tieto peniaze, ktoré plynú najmä obciam, nie sú delené spravodlivo.

Viac sa ich darilo získavať obciam, kde sú starostovia z vládnych strán, najmä z SNS. Fico povedal, že mu to neprekáža. „Peniaze idú pre obce, nie pre starostov,“ povedal. Problémy s transparentnosťou Envirofondu boli aj za minulej vlády.

Izák bude štvrtým ministrom, ktorý z vlády odchádza. Jureňa, šéf rezortu obrany František Kašický (Smer) a Izák doplatili na kauzy, ktoré odhalili médiá.

Exminister zdravotníctva Ivan Valentovič (Smer) odišiel podľa oficiálneho zdôvodnenia na vlastnú žiadosť. Minister financií Ján Počiatek (Smer) dostal od Fica žltú kartu za kontakty s finančnou skupinou.

Vládu Roberta Fica čaká štvrtá ministerská zmena

Premiér odovzdal prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na odvolanie podpredsedu HZDS Miroslava Jureňu z funkcie ministra pôdohospodárstva. Urobil tak po tom, čo minister nevyhovel jeho výzve a nepodal demisiu sám pre kontroverzné prevody pôdy v Slovenskom pozemkovom fonde. O štyri dni neskôr hlava štátu vymenovala za novú ministerku vtedajšiu ústrednú tajomníčku HZDS Zdenku Kramplovú, ktorá patrí k najbližším spolupracovníkom predsedu strany a bývalého premiéra Vladimíra Mečiara.

30. januára 2008 – Prezident prijal demisiu ministra obrany Františka Kašického a vymenoval namiesto neho do čela úradu Jaroslava Bašku. Kašický odstúpil pre aféru s predraženými tendrami na upratovanie v ministerstve. Baška pred nástupom do kresla ministra pôsobil ako štátny tajomník ministerstva obrany. Oboch nominoval do vlády Smer-sociálna demokracia premiéra Fica.

3. júna 2008 – Minister zdravotníctva Ivan Valentovič, ktorý bol nominantom strany Smer, podal demisiu pre vážne osobné dôvody. Bližšie príčiny svojho odchodu nespresnil. Za nového ministra prezident v ten istý deň vymenoval Richarda Rašiho, ktorý dovtedy viedol bratislavskú fakultnú nemocnicu.

22. júla 2008 – Premiér oznámil, že požiadal koaličnú SNS o novú nomináciu do čela ministerstva životného prostredia. Súčasný minister Jaroslav Izák (SNS) príde o funkciu pre kontroverzné dotácie z Environmentál­neho fondu.

debata chyba