V kauze Privilégium obvinili bývalú zamestnankyňu Tomanovej

Kauza Privilégium, pre ktorú chcela opozícia odvolať ministerku práce, sociálnych vecí a rodiny Vieru Tomanovú (Smer-SD), vstupuje do finále. Polícia v tejto súvislosti obvinila šéfku neziskovky Privilégium a bývalú zamestnávateľku Tomanovej Štepánku Mádlovú. Informujú o tom Hospodárske noviny.

30.07.2008 08:12
Tomanová Foto:
Tomanovej rezort priklepol neziskovke dvojmiliónovú dotáciu napriek tomu, že dlhovala štátu na daniach a Sociálnej poisťovni na odvodoch.
debata

Hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry René Vanek potvrdil, že už čelí stíhaniu vo veci subvenčného podvodu. "Ona, ako výkonná riaditeľka Privilégia, riadila vypracovanie žiadostí o poskytnutie dotácií na podporu rozvoja sociálnej starostlivosti,“ uviedol.

Tomanovej rezort priklepol neziskovke dvojmiliónovú dotáciu napriek tomu, že dlhovala štátu na daniach a Sociálnej poisťovni na odvodoch. Pri žiadosti o peniaze to Privilégium zatajilo. Po vypuknutí kauzy daňový úrad potvrdil, že majú nedoplatky viac ako 2,7 milióna korún. Dlžníci štátu pritom podľa ministerského výnosu dotáciu dostať nemôžu.
 
Mádlovú informácia o obvinení prekvapila. „Ja? Takí sú zúfalí, či čo? To ma teda pobavilo. Zatiaľ sa mi nič nedostalo do rúk,“ reagovala. Ak jej preukážu vinu, hrozí jej väzenie na päť až dvanásť rokov. Neziskovka mala dotáciu vrátiť. Ešte tak neurobila, čoho následkom je, že rezort financií k nim poslal exekútora. Žiadosť o dotáciu podpísal brat Mádlovej – Miroslav Mečíř. Toho však polícia nestíha. Podľa informácií denníka polícia totiž predpokladá, že Mádlová uviedla do omylu aj jeho, pretože čestné vyhlásenie bolo predložené na základe ňou poskytnutých informácií.

Pridelenie dotácie vlani prudko otriasla kreslom ministerky Tomanovej. Opozícia s pokusom o jej odvolanie neuspela. Dôveru materskej strany Smer-SD ministerka nestratila. Inak dopadli predstavitelia Privilégia Mečíř a jeho sestra Mádlová, ktorí boli členmi Smeru. Oboch strana vylúčila, pretože svojím konaním poškodili jej dobré meno.

Krátko na to ministerstvo zmenilo aj výnos o dotáciách. Po novom musia žiadatelia predložiť potvrdenie od daňového úradu, sociálnej poisťovne aj zdravotných poisťovní, že voči nim neevidujú žiadne nedoplatky. Za ministerkou stál po celý čas aj premiér Robert Fico. Krátko po vypuknutí kauzy vlani v auguste vyhlásil, že Tomanová sa pri výkone funkcie nedopustila žiadneho porušenia zákona alebo morálky a riadne si vykonáva povinnosti vyplývajúce z funkcie.

debata chyba