Harabin zostáva vo funkcii, Lipšicovi sa vyhrážal: Pôjdeš do basy, ty hajzel

Minister spravodlivosti Štefan Harabin zostáva vo funkcii. Koaličná väčšina podľa očakávaní nepodporila návrh opozície na jeho odvolanie. Opozícia žiadala zosadenie nominanta HZDS pre jeho údajné priateľské kontakty s kosovským Albáncom, ktorý bol podozrivý z vedenia drogového gangu. Harabin údajne urážal svojho najväčšieho kritika Daniela Lipšica, ktorý žiadal jeho odvolanie. Lipšic v pléne potvrdil, že mu minister povedal: "Pôjdeš do basy, ty hajzel."

04.09.2008 10:47 , aktualizované: 16:50
Harabin Foto:
Minister spravodlivosti Štefan Harabin vo funkcii zostáva. Podpredsedovi KDH Danielovi Lipšicovi sa stihol vyhrážať basou.
debata

Podľa Harabina išlo o výmysel a marketingový ťah Lipšica.  Na údajne hanlivé slová, ktoré mali odznieť v parlamente, upozornil predseda KDH Pavol Hrušovský. Harabina sa spýtal, či sú tieto slová pravdivé. Ak by sa potvrdili, žiadal prerušiť mimoriadnu schôdzu o odvolaní Harabina a zvolať poslanecké grémium.

"Zaznelo to,“ uviedol Lipšic. Harabin tvrdil opak, Lipšic si podľa neho vymýšľa. Šéf kresťanských demokratov priznal, že je pre neho Lipšic stokrát dôveryhodnejší ako človek, aj ako politik. Predsedajúci schôdze Miroslav Číž zo Smeru povedal, že parlament nie je odpočúvaný a údajnú urážku nezachytili ani mikrofóny, a preto odmietol Hrušovského požiadavku na prerušenie schôdze a zvolanie grémia.

Neskôr nahrávka televízie TA3 potvrdila, že minister Harabin tieto slová skutočne vyslovil. Po usvedčujúcich dôkazoch zmenil Štefan Harabin rétoriku a priznal, že Daniela Lipšica v pléne urážal. Parlamentný záznam dokazuje, že mu povedal: „Pôjdeš do basy, ty hajzel.“ Po hlasovaní, ktoré ho ponechalo vo funkcii ministra, vyhlásil, že to skutočne povedal. 

„Vytiekli mi nervy… Lipšic mi povedal drž hubu, ja mám 51 rokov, ja mám niečo už vo svojom živote odžité, zatváral som mafiánov, dával som im doživotné tresty,“ uviedol pred novinármi Harabin. Podľa neho Lipšicove slová môže potvrdiť minister vnútra Robert Kaliňák. „Nemá s tým problém, lebo to počul,“ dodal Harabin. Prečo svoj výrok pred poslancami v rokovacej sále odškriepil, nepovedal. Lipšicovi je ochotný sa ospravedlniť, keď to on urobí ako prvý.

Predsedu HZDS Vladimíra Mečiara zaujímali zase predkovia Daniela Lipšica. Pripomenul svojho priateľa a bývalého politika za HZDS Augustína Mariána Húsku, ktorý bol ako trestanec v jáchymovských baniach. "Prenasledoval ho, vypočúval, trápil a trýznil istý pán Lipstein, o ktorom je Augustín Marián Húska dodnes presvedčený, že to bol predok pána Lipšica,“ povedal Mečiar. "Žiaden taký môj predok neexistuje,“ odpovedal mu Lipšic.

Harabin: Lipšic je najväčší klamár, aký sa na Slovensku narodil

„Poslanec za KDH Daniel Lipšic je podvodník a najväčší klamár, aký sa na Slovensku narodil,“ povedal v pléne minister spravodlivosti Štefan Harabin. Šéf rezortu verí, že Lipšic sa vráti na ministerstvo, ale „v modrej košeli ako iní odsúdení a bude ho riadiť vysávačom a handrou“.

Harabin odmietol, že má kontakty s Bakim Sadikim, ktorého Lipšic považuje za hlavu albánskej drogovej mafie. „Nemám žiadny vzťah a nikdy som ho nemal. To je viac ako tykanie, vykanie, onikanie,“ vyhlásil v pléne minister. Podľa neho Lipšic sa nemohol legálne dostať k prepisu telefonátu z roku 1994 medzi Harabinom a Sadikim. Lipšic priložil prepis k návrhu na Harabinovo odvolanie. Familiárnym spôsobom si v ňom dohadujú schôdzku. „Je to dôkaz, že ste zneužívali tajnú službu a operatívu polície?“ pýta sa minister. Podľa Harabina listiny predložené k návrhu sú len „zdrapy papiera“.

„Vráťte 2,4 milióna korún (79 665 €) za prieskum, ktoré štát zaplatil, keď ste boli ministrom spravodlivosti,“ žiadal Harabin od Lipšica. Podľa neho išlo o zbytočne vyhodené štátne peniaze, pretože rezort nepotreboval prieskum o tom, čo robiť, aby Lipšica volili aj kresťansky nezaložení mladí ľudia. Podľa Harabina Lipšic ako minister presadil opatrenia, ktoré pomohli tunelárom a bytovým mafiánom. Klamal aj vo chvíli, keď hovoril, že Harabin nemá previerku Národného bezpečnostného úradu. Pri získavaní justičnej skúšky sa mal zas dopustiť zneužitia právomocí verejného činiteľa. Lipšic má tiež vysvetliť, za koľko kúpil byt v Bratislave. O cene bytov by mali podľa Harabina hovoriť aj Lipšicova poradkyňa či súčasný asistent Vladimíra Palka.

Aký je rozdiel medzi Goebbelsom a Lipšicom? pýtal sa Harabin

S nevôľou poslancov v rokovacej sále sa stretli slová Harabina na adresu Lipšica a jeho predkov. Podľa neho Lipšic sa hanbí za ich vierovyznanie. Za hyenizmus označil Lipšicovo politikárčenie na úkor obetí holokaustu. Podľa neho vďaka Lipšicovi sa dostali na slobodu blázni, ktorí spochybňujú obete holokaustu. „Pripomínate mi správanie niektorých nacistov, ktorí mali židovských predkov a dokázali sa podieľať na vraždení nevinných detí, žien a starcov v koncentračných táboroch len aby dokázali vernosť fašizmu,“ uviedol Harabin. „Aký je rozdiel medzi Goebbelsom a pánom Lipšicom?“ pýtal sa Harabin, ktorý počas svojho vystúpenia priznal, že z politiky odíde a vráti sa na súd. Kedy plánuje odísť, nepovedal.

Poslanec František Mikloško označil za absolútne nechutné pripomínať niekomu, či pýtať sa ho na jeho pôvod. „To, čo si dovoľujete?“ opýtal sa. Poslanec Pavol Minárik sa vrátil k Harabinovmu vyjadreniu, že Lipšic sa vráti na ministerstvo v modrej košeli s vysávačom v ruke. Opýtal sa ho, kde berie tú drzosť vyhrážať sa basou poslancovi, ktorý dal návrh na jeho odvolanie. „Vy nemáte na tej stoličke čo robiť,“ zdôraznil. Vladimír Palko označil ministrovo vystúpenie po stránke morálnej za stoku a po stránke intelektuálnej za primitivizmus.

Poslankyňa za KDH Mária Sabolová pomenovala ministra spravodlivosti chudákom. To, čo povedal, podľa nej neodznelo ani počas ťažkého obdobia vládnutia Vladimíra Mečiara. „Bola by som rada, keby toto vystúpenie bolo vaše posledné na pôde Národnej rady SR,“ zdôraznila.

Lipšic: Má byť vo vláde kamarát mafiána?

„Keď sa minister spravodlivosti kamaráti s hlavou albánskej drogovej mafie, tak sú drogoví díleri na slobode,“ povedal na mimoriadnej schôdzi parlamentu o odvolaní ministra spravodlivosti Štefana Harabina poslanec KDH Daniel Lipšic.

„Mafiáni sú potom v našich uliciach, mestách, ohrozujú našich blízkych, ohrozujú tých najzraniteľnej­ších,“ pokračoval. Podľa Lipšica dôkazom kamarátstva medzi Harabinom a Sadikim je aj prepis telefonátu z roku 1994, v ktorom si dohadujú stretnutie. Lipšic si myslí, že pravidelné návštevy, žoviálna komunikácia a tykanie dokazuje ich priateľský vzťah. 

Lipšic tvrdí, že Harabin sa diskvalifikoval a nemal by byť vo vláde. Na jeho odvolaní by sa mala zhodnúť opozícia s koalíciou. "Chceme, aby v slovenskej vláde sedel minister, ktorý sa kamaráti s hlavou albánskej drogovej mafie?“ spýtal sa Lipšic. Podľa neho práve o tejto otázke bude hlasovanie poslancov.

Mafiáni si nevážia nevinné ľudské životy a obrovské peniaze zarábajú zo smrti ľudí, upozornil Lipšic. Podľa neho kolaboranti s mafiánmi sú častokrát horší, pretože sa tvária ako slušní občania. „Tieto biele goliere umožňujú predstaviteľom mafie vyhýbať sa trestnej zodpovednosti. Umožňujú im stáť nad zákonom,“ dodal.

Fico: Na Harabina sú len vyfabrikované dôkazy

Premiér opozičný návrh na odvolanie Harabina kritizoval. Podľa neho ak sa preukáže, že opozícia k návrhu predložila falzifikáty, koalícia vyvodí dôsledky voči predkladateľom návrhu. „Nie je možné atakovať Harabina na základe vyfabrikovaných dôkazov,“ povedal Fico. Tvrdí, že v tejto súvislosti môže ísť aj o trestný čin. Premiér spochybňuje dva listinné dôkazy, ktoré dala opozícia.

Podľa Fica prvým je nepodpísaný list, ktorý mal napísať vtedajší šéf trestného odboru na generálnej prokuratúre Peter Filip. Predseda vlády vyhlásil, že Filip takýto list nikdy nekoncipoval, nepodpisoval a neposielal. Druhým dôkazom je prepis „akejsi“ nahrávky. V tomto prípade ide o štrnásť rokov starý prepis telefonického rozhovoru Harabina so Sadikim.

Premiér ďalej poznamenal, že minister spravodlivosti má previerku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) na stupeň prísne tajné. Vo vyjadrení NBÚ, ktorý preskúmal Harabinovu previerku, sa podľa Fica konštatuje, že s osobou ministra Harabina neexistujú žiadne bezpečnostné riziká. Podnet na preskúmanie previerky podal poslanec Lipšic. Argumenty, ktoré použila opozícia, sú preto v polohe vykonštruovaných, irelevantných a nepodložených obvinení.

Opozícia nemá dostatok hlasov na odvolanie Harabina. Koalícia už avizovala, že ministra podrží. Na odvolanie ministra je potrebný súhlas minimálne 76 poslancov. Opozícia má v parlamente 57 hlasov, 10 hlasov patrí nezávislým poslancom.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin (vľavo)...
Minister spravodlivosti Štefan Harabin sa radí...
+5Minister spravodlivosti Štefan Harabin rozdával...
debata chyba