Mesežnikov: Harabin použil kanálový slovník

V slovenskej politike sa udomácňuje vulgárny slovník, myslí si politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky. Podľa neho správanie ministra spravodlivosti Štefana Harabina počas schôdze o jeho odvolaní bolo absolútne neakceptovateľné. V rokovacej sále parlamentu poslancovi za KDH Danielovi Lipšicovi povedal: "Pôjdeš do basy, ty hajzel."

05.09.2008 14:20
Grigorij Mesežnikov Foto:
Grigorij Mesežnikov.
debata

„Minister použil absolútne kanálový slovník,“ hodnotí Mesežnikov. Podľa neho u voličov to môže vyvolávať znechutenie z politikov. Mesežnikov sa domnieva, že politici by sa mali vyvarovať používaniu vulgarizmov, pretože sú pod drobnohľadom médií a verejnosti.

Politológ Rastislav Tóth tvrdí, že ľudia majú negatívny vzťah k politike a vulgárne správanie volených funkcionárov ich v tom len utvrdzuje. Podľa neho renomé slovenských politikov je už tak zlé, že nemajú čo stratiť. "Politikom vyhovuje menší záujem verejnosti o politiku. Čím menší záujem, tým väčšmi si môžu robiť, čo chcú,“ dodal Tóth.

Minister Harabin najprv poslancom v sále odškriepil, že Lipšica urážal. Podľa ministra išlo len o výmysel a marketingový ťah Lipšica. Po hlasovaní, ktoré ho ponechalo vo funkcii ministra, zmenil rétoriku. Priznal sa, keď ho usvedčil parlamentný zvukový záznam. „Vytiekli mi nervy… Povedal mi (Lipšic – pozn. SITA) drž hubu, ja mám 51 rokov, ja mám niečo už vo svojom živote odžité, zatváral som mafiánov, dával som im doživotné tresty,“ uviedol vo štvrtok pred novinármi Harabin. Prečo sa k svojmu výroku najprv nepriznával, nepovedal.

Lipšic podľa denníka Sme reagoval podráždene až po Harabinovej urážke. „Povedal som: Prosím? My si tykáme? Držte hubu,“ cituje Lipšica denník Sme.

Parlament vo štvrtok neodvolal Harabina z funkcie. Zo 131 prítomných poslancov za jeho odchod hlasovalo 55 poslancov, proti bolo 75, jeden poslanec nehlasoval. Opozícia mu vyčítala najmä kamarátsky vzťah s Bakim Sadikim, ktorého Lipšic označuje za hlavu albánskej drogovej mafie.

debata chyba