Mikolajovi turistika za titulmi neprekáža

Pochybné slovenské diplomy, ktoré vyvolali škandál v Poľsku, minister školstva Ján Mikolaj (SNS) nerieši. Tvrdí, že je to záležitosť vysokej školy, ktorá ich vydáva. Poľsko požiadalo slovenskú stranu, aby preverilo priznávanie titulov na Slovensku. Za posledné obdobie získalo na Slovensku docentúru 32 Poliakov, najmä na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Kým v Poľsku trvá jej obhájenie celé roky, na Slovensku sa k diplomu dostanú ľahko, a za pár mesiacov.

17.09.2008 07:30
Mikolaj Foto:
Minister školstva Ján Mikolaj
debata

„Je na vysokej škole, aké meno si získa. Z ministerstva nemôžeme všetko nadiktovať a hodnotiť, či tá kvalita na univerzite je,“ povedal Mikolaj, ktorý bol v Ružomberku na otvorení akademického roka. Mikolaj dodal, že pošle kontrolu na univerzitu, na jej právo prideľovať titul docent však nemieni siahnuť.

Rektor univerzity Tadeusz Zasępa tvrdí, že jej úroveň je vysoká. Od budúcich docentov podľa neho vyžaduje Slovensko viac citácií, pri písaní práce musia použiť viac slovenskej a zahraničnej literatúry, ako je to predpísané v Poľsku. „Pozývam kolegov z Poľska, aby sa prišli pozrieť, a nie nekonečne klamať,“ vyhlásil.

Na Slovensko chodia za titulmi ľudia zo známych poľských univerzít, čo podľa poľského ministerstva školstva znižuje ich úroveň. Rezort v stanovisku uviedol, že je znepokojený, ako bleskurýchle prechádzajú na Slovensku konaním.

Problémom sa zaoberala už aj slovenská Akreditačná komisia, ktorá školám priznáva právo udeľovať tituly a Slovenská rektorská konferencia. Rektori vyzvali ešte v júni Mikolaja, aby prípad preveril. Doteraz sa tak nestalo.

Kvalitu vysokých škôl nedávno kritizoval premiér Robert Fico (Smer). „Je efektívne, aby pomaly každé mesto malo vysokú školu?,“ uviedol. Podľa premiéra má Slovensko priveľa univerzít, ktoré nie sú schopné konkurovať tým v susedných štátoch.

debata chyba