Stav Tatier už znepokojuje aj zahraničie

Slovensko môže utŕžiť hanbu. Z klubu medzinárodne uznávaných národných parkov sveta by mohli vypadnúť naše najznámejšie hory – Vysoké Tatry. Svetová únia ochrany prírody (IUCN) napísala ministrovi životného prostredia Jánovi Chrbetovi list, v ktorom ho okrem iného upozorňuje na nekontrolovaný rozvoj tohto územia. Existenciu listu ministerstvo potvrdilo.

20.09.2008 11:51
Zbojnícka chata, Vysoké Tatry, hory Foto:
Ilustračné foto.
debata

Únia k nám vyslala misiu pred štyrmi rokmi, keď Vysoké Tatry zasiahla ničivá veterná smršť. Pre národný park vydala vtedy 18 odporúčaní. Podľa bývalého riaditeľa správy národného parku Tomáša Vančuru sme tieto rady ignorovali. „Naopak, hrozba, ktorá vtedy nebola príliš vnímaná, sa dnes ukazuje ako veľmi nepríjemná. Tatry sú pod veľkým tlakom investorov. Prestávajú byť národným parkom a stávajú sa strediskom zimných športov a miestom pre masívnu výstavbu nájomných bytov,“ tvrdí Vančura.

Titul národný park, ktorým sa Vysoké Tatry hrdia už pol storočia, im IUCN nemôže odobrať. Slovensko si ho totiž udeľuje samo zákonom o ochrane prírody. Tatry by však mohli byť vylúčené zo siete medzinárodne uznávaných parkov. Podľa Vančuru sa tak zrejme zatiaľ nestane.

„Ja to nevidím až tak tragicky,“ domnieva sa zastupujúci riaditeľ Správy TANAP-u Slavomír Celer. „Je to možno len nejaký zdvihnutý prst. Treba sa s tými ľuďmi stretnúť, aby nám dali odporúčania, ako máme fungovať a ideme ďalej.“

Erik Baláž z lesoochranárskeho združenia Vlk hovorí, že naše národné parky majú problém splniť kritériá vydané IUCN. „Navonok sa chválime, že máme deväť parkov, v skutočnosti ani jeden,“ myslí si Baláž. Parky by mali podľa IUCN slúžiť hlavne na ochranu prírody. „Ľudia by mali do nich vstupovať, aby sa pozerali na nedotknutú prírodu a učili sa od nej, a nie aby robili také tvrdé rozvojové aktivity, ako sa to deje u nás,“ hovorí aktivista.

Naopak, primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš sa neobáva stavebného boomu, ktorý Tatry zachvátil. ten by mal ustrážiť pripravovaný územný plán, aj roky sa vlečúca zonácia parku. Štát by však mal podľa Mokoša usmerniť výstavbu v podtatranských obciach. „Nárast počtu lôžok sa totiž chystá práve tam,“ podotýka.

Ministerstvo životného prostredia z hrozby degradácie Vysokých Tatier na obyčajnú chránenú oblasť strach nemá. „List Medzinárodnej únie pre ochranu prírody sme zaevidovali. V tejto chvíli pracujeme na vecnej argumentácii,“ oznámil hovorca Peter Višváder.

debata chyba