Duray havaroval a opäť odmietol 'fúkať'

Poslanec za SMK Miklós Duray opäť ukázal, že na poslanca platí iný meter ako na bežného šoféra. Po havárii v bratislavských Podunajských Biskupiciach v sobotu večer odmietol skúšku na alkohol. Ak by to urobil vodič bez poslaneckej imunity, policajt mu môže okamžite zobrať vodičský preukaz. Okrem toho by mu hrozila pokuta do 15-tisíc korún a zákaz šoférovania až na dva roky.

12.10.2008 15:57 , aktualizované: 21:54
Miklós Duray Foto: ,
debata

Odmietnutím dychovej skúšky sa Duray sám vystavil podozreniu, že šoféroval opitý. V podobnej situácii sa ocitol aj pred dvoma rokmi, keď ho policajti museli dokonca naháňať po Prístavnom moste.

Duray vletel so svojím autom v sobotu okolo ôsmej večer do zábrany z pneumatík, v ktorých bol vložený betónový obrubník. Po kolízii však nezastal a 20-kilový kus betónu vliekol ešte asi 50 metrov. Biskupičania preto usudzujú, že mohol byť opitý.

„To bol Duray? Ten nemohol byť triezvy,“ skonštatoval strážnik neďalekého areálu Termokov, ktorý mal v ten večer službu. Meno zverejniť odmietol, aby nemal opletačky.

Samotný Duray na otázku, či pred cestou nepil, odpovedal pre TA3 vyhýbavo. „V tomto prípade to nemá význam,“ uviedol. Fúkať by bol podľa vlastných slov ochotný, keby došlo k nejakým zraneniam. „Ale tu nedošlo k poraneniu nijakej osoby,“ dodal.

Podľa podpredsedu SMK Józsefa Berényiho urobil Duray chybu. „Mal sa podrobiť dychovej skúške. Mal postupovať ako bežný občan,“ povedal Berényi. SMK sa podľa neho bude Durayovým správaním zaoberať. Či mu hrozí nejaký stranícky trest, Berényi nevedel povedať. Po nehode pred dvoma rokmi Duraya SMK stiahla z predvolebných materiálov.

Sobotňajšiu nehodu spôsobil podľa Durayovej verzie iný vodič, ktorý potom ušiel. Pri predbiehaní malo politikovi neznáme auto vbehnúť do cesty pri predbiehaní. Duray tvrdí, že havaroval, keď sa snažil vyhnúť zrážke. Na jeho Škode Octavia vznikla škoda asi za 70-tisíc korún (2 324 eur).

Strážnik z Termokovu však hovorí, že žiadne iné auto tam nevidel. Von vybehol na veľký hluk. „Na ceste som videl blikajúce auto, okolo ktorého chodil muž s baterkou. Žiadne ďalšie auto tam nebolo,“ opísal situáciu po nehode.

Duray odmietol dychovú skúšku aj po naháňačke s policajtmi pred dvoma rokmi. Pred voľbami v roku 2006 ho museli dokonca policajti naháňať po Prístavnom moste, kde prekročil povolenú rýchlosť. Najprv tvrdil, že alkohol pred jazdou nepil. Neskôr priznal, že si dal k obedu červené víno.

Zákon je v takýchto prípadoch na poslancov parlamentu krátky. Poslanci síce nemajú imunitu na alkohol alebo drogy za volantom, ak však odmietnu fúkať, polícia im nemá ako dokázať, ak šoférovali opití. Za odmietnutie skúšky na alkohol ich totiž nemožno postihovať, pretože majú imunitu aj na priestupky.

Bežných vodičov pritom už čoskoro čakajú prísnejšie tresty. A to podľa nového cestného zákona, ktorý majú poslanci, medzi ktorých patrí aj Duray, schváliť ešte tento mesiac. Ak vodič odmietne fúkať, bude sa to považovať za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky, za ktoré bude pokuta od 300 do 1 300 eur. Zákaz šoférovať sa zvýši zo súčasných dvoch až na päť rokov. Ak šofér za rok závažne poruší pravidlá trikrát po sebe, bude musieť ísť na preskúšanie z pravidiel cestnej premávky.

Do toho istého zákona chceli poslanci za SNS dostať pre seba aj ďalšiu výhodu – právo prednostnej jazdy. To by spočívalo v tom, že by mohli používať na svojich autách majáky, keby sa ponáhľali na rokovania do Národnej rady. Tento návrh však napokon neprišiel.

debata chyba