Chlieb lacnejší nebude, komentoval Fico víťazstvo Obamu

Premiér Robert Fico nechcel komentovať víťazstvo Baracka Obamu v amerických prezidentských voľbách. "Chlieb lacnejší na Slovensku kvôli tomu nebude," vyhlásil po opakovanej žiadosti médií o reakciu po prílete z varšavského summitu Visegrádskej štvorky. "Nebudem hodnotiť ani politicky, ani stranícky, ani inak túto voľbu," dodal s tým, že toto vnútropolitické rozhodnutie Američanov rešpektuje.

05.11.2008 19:15
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Premiéri Visegrádskej štvorky a troch pobaltských krajín sa vo Varšave zhodli, že víťazstvo Obamu je dôležitým momentom pre americko-európske vzťahy a prinesie dynamiku aj do rokovaní o finančnej kríze a svetovom obchode. Predsedovia vlád Česka a Poľska, kde má vzniknúť ďalšia časť amerického protiraketového štítu, očakávajú od Obamu pokračovanie tohto projektu Bushovej administratívy. Mirek Topolánek pripomenul, že Obama pred voľbami avizoval, že jeho postoj sa od Bushovho výrazne nelíši. „Nič nenasvedčuje tomu, že by nový prezident chcel odstúpiť od tohto projektu,“ dodal poľský premiér Donald Tusk.

Topolánek ostro reagoval na vystúpenie ruského premiéra Dmitrija Medvedeva v ruskom parlamente. Zatiaľ čo Tusk Medvedevove slová zľahčoval ako nie príliš významné, Topolánek vyhlásil: „Ak niekto proti obranným radarom a proti raketám, proti jednotlivým balistickým strelám mieni harašiť závermi svojho vlastného jadrového arzenálu, tak to súvisí s istou mierou asertivity ruskej zahraničnej politiky, s ktorou ja nemôžem súhlasiť. Ja si nemyslím, že by radar v Brdoch akokoľvek ohrozoval ruskú svojbytnosť, zvrchovanosť a jej hodnoty.“

Český premiér Kremľu pripomenul časy, keď mal sám v Brdoch svoje rakety, ale útočné. „My sme v Brdoch už rakety mali. Boli to rakety SS, ktoré boli namierené na západoeurópske štáty, boli to rakety s jadrovými hlavicami a boli to rakety sovietske,“ zdôraznil. 

Premiéri V4 a Estónska, Lotyšska a Litvy vo Varšave hovorili aj o snahe odpútať sa od ruských energetických dodávok. Pobaltské štáty potvrdili záujem postaviť spoločnú elektráreň a prepojiť energetickú sústavu cez Poľsko so západnou Európou. Litovský premiér Gediminas Kirkilas uviedol, že energetická bezpečnosť je pre Litvu obzvlášť dôležitá, lebo bude musieť odstaviť druhý blok jadrovej elektrárne sovietskeho typu v Ignaline. Estónec Andrus Ansip apeloval na urýchlenie výstavby spoločnej elektrárne. „Stratili sme tri roky, len kým sme sa dohodli,“ podotkol. 

Krajiny V4 a Pobaltia vyzvali ostatných členov EÚ, aby v klimatickom balíčku zohľadnila ich doterajšie investície do znižovania emisií oxidu uhličitého (CO2) a previazala ho s energetickým balíčkom tak, aby nepoškodil ich ekonomiky. Tusk podčiarkol, že v 90-tych rokoch V4 a Pobaltie investovali veľa do znižovania emisií, preto sa k nim nedá pristupovať rovnako ako k Francúzsku či Dánsku. Klimatický balíček však na summite v Bruseli nebudú vetovať.

debata chyba