Lexovci zveľaďujú majetky, v ceste stojí Pezinok

Luxusný dostihový areál sa pri Pezinku rozhodol postaviť syn Ivana Lexu, jeho plány však zabrzdili miestni poslanci. Časti poslancov sa nepozdáva už len to, že mesto má pre Lexove kone prenajímať pôdu za symbolickú korunu za štvorcový meter (3 centy) ročne. Bližšie informácie o celkových nákladoch na projekt zatiaľ nie sú známe.

18.11.2008 06:02
Ivan Lexa Foto:
Ivan Lexa
debata

Za zámerom vybudovať nový Euro parkúr na pezinskej Rozálke stojí firma Iri Agroforest, v ktorej je Lexa mladší podpredsedom predstavenstva. Ide o syna bývalého šéfa SIS Ivana Lexu, blízkeho HZDS. Rodina Lexovcov, ktorá je vzťahom ku koňom známa, je zapojená aj do ďalších veľkých realitných projektov v rámci hlavného mesta. Zastupiteľstvo v Pezinku však najnovší pokus zatiaľ stoplo.

Poslancom Pezinka investor predložil svoj zámer, celkovú výšku investície neprezradil. „Odpoveď na túto otázku obišiel mlčaním,“ hovorí poslanec Marián Šipoš (nezávislý).

Ešte v septembri projekt zmietla zo stola mestská rada. Zastupiteľstvo v októbri odmietlo investičný zámer zobrať na vedomie. Zároveň preň neschválilo výnimku z bežného postupu pri desaťročnom prenájme mestských pozemkov za korunu na štvorcový meter ročne. Celkovo by to predstavovalo príjem do pokladnice mesta 41 700 korún za rok. Návrh vypracovať znalecký posudok a prenajať pozemky za trhovú cenu v zastupiteľstve neprešiel. Chýbal jeden hlas.

Lexa mladší potvrdil, že plánuje stavať relaxačno-športové centrum. Koľko to má stáť, nepovedal, podľa jeho slov zatiaľ existujú len „kuchynské odhady“. „Chceme objekty, bývalé kravíny, zrekonštruovať na takú úroveň, aby sa tam už na budúci rok mohli konať preteky európskeho významu,“ vysvetľuje Lexa mladší.

Najskôr má ísť o opravu budov, ktoré na Rozálke už stoja a patria firme. Vybudujú sa tam nové stajne, europarkúr, tribúny a zrekonštruujú výbehy. Neskôr by mal pribudnúť hotel s viacerými športoviskami.

Spoločnosť v súčasnosti vlastní v Pezinku pozemky určené na bytovú výstavbu. V územnom pláne chce cez zastupiteľstvo účel pozemkov premeniť na relaxačné a športové aktivity. Ďalšie pozemky si firma od mesta prenajíma, za korunu na štvorcový meter už teraz. Lexovi sa to nezdá málo. „Je to lúka, kde si Pezinčania chodia so psami, kosíme na nej seno pre kone, ktoré nemôžeme všetko použiť, lebo je nekvalitné,“ tvrdí.

Primátor Oliver Solga (nezávislý) projekt podporuje. „Je to rovno na úpätí vinohradov. Areál pre mňa bude zárukou, že voľné pozemky, ktoré sú tam dnes, niekto po rokoch nezastavia bytovkami, ale že to stále bude na rekreáciu a šport,“ hovorí. Dodáva, že areál tiež pritiahne viac turistov, zvýši sa zamestnanosť a príjmy mesta.

Solga je podľa vlastných slov presvedčený, že poslanci projekt napokon schvália. Hlasovať majú znovu v decembri. Investor si chce pri druhom pokuse získať väčšinu zastupiteľstva miernymi ústupkami. Nájom navrhuje zvýšiť iba minimálne, o dvadsať halierov. Miestnym obyvateľom tiež ponúka výhody – v areáli budú môcť športovať s 10-percentnou zľavou. „Nezdá sa mi, že by tieto ústupky mohli zmeniť môj postoj k veci. Stále sa pýtam, čo z toho mesto bude mať?“ reaguje poslanec Šipoš.

debata chyba