Kaliňák nachystal tichú nemocničnú privatizáciu

Minister vnútra Robert Kaliňák si presadil to, čo jeho stranícky šéf a premiér Robert Fico dlhodobo odmietal, možnosť privatizovať veľké nemocnice. Z nemocnice ministerstva vnútra sa stane od Nového roku akciová spoločnosť Nemocnica svätého Michala, kde bude mať štát sto percent akcií. Nie je vylúčené, že časť akcií štát predá a do nemocnice vstúpia súkromní akcionári. Pripúšťa to návrh rezortu vnútra, ktorý včera schválila vláda.

11.12.2008 09:20
Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata

Kaliňákovi prevod majetku nemocnice požehnalo už predtým ministerstvo financií riadené Jánom Počiatkom (Smer), ktorý je Kaliňákovým obchodným partnerom vo viacerých firmách. Ministerstvo vnútra vloží do akciovej spoločnosti majetok vo výške viac ako 600 miliónov korún (20 miliónov eur). Nemocnica tento rok hospodárila so stratou okolo 9 miliónov Sk. Na krku má tiež takmer miliónový súdny spor s bývalým prezidentom Rudolfom Schusterom.

Ministerstvo prevod nemocnice odôvodňuje tým, že rezorty obrany a vnútra chcú zlúčiť svoje nemocnice. „Meníme právnu formu preto, lebo podľa zákona nie je možné zlúčiť príspevkovú s akciovou spoločnosťou,“ vysvetľuje hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. Tiež vylučuje, že by do nemocnice mohli vstúpiť súkromní akcionári. Ministerstvá chcú vynaložiť asi 1,5 miliardy korún (50 miliónov eur) na dobudovanie nového spoločného zdravotníckeho zariadenia. Tie chcú získať predajom budov a pozemkov rezortných nemocníc. Nová nemocnica bude v centre Bratislavy, pacientom by mohla slúžiť už od roku 2011.

Opozícia hovorí o výhodnom obchode. Šéf zdravotníckeho parlamentného výboru Viliam Novotný (SDKÚ) tvrdí, že ide najmä o predaj lukratívnych pozemkov. „Je to realitný biznis,“ myslí si Novotný.

Nemocnica ministerstva obrany sa nachádza na rozľahlej ploche neďaleko sídla finančnej skupiny J & T na bratislavskej Patrónke, kde už spoločnosť vlastní väčšinu pozemkov. Nemocnica ministerstva vnútra je na lukratívnom mieste – v bratislavskom Starom Meste. Kedy a akým spôsobom bude vyhlásená súťaž na predaj budov a pozemkov, ministerstvá neuviedli.

debata chyba