Slovensko odmietlo kúpiť lietadlá výhodnejšie

Slovensko mohlo dopravné lietadlá nakúpiť výhodnejšie, keby sa pripojilo k americkému programu NATO. Ministerstvo obrany účasť odmietlo a teraz nakupuje tie isté lietadlá C27 Spartan ako Američania pre seba a ďalších 20 krajín.

13.12.2008 01:00
C-27J Spartan Foto:
debata

Ibaže USA zaobstarajú 121 strojov so zľavou, jeden kus ich vyjde na 30 miliónov eur.

Slovensko sa na projekte NATO nepodieľa, hoci na konferencii v USA k tendru boli aj zástupcovia slovenského ministerstva obrany. „Hlavným dôvodom by bol časový sklz, lebo by sa pravdepodobne nepodarilo dodať prvé lietadlo v roku 2010, ako je naplánované,“ citoval oficiálnu správu hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela.

Americký nákupný program pre členské krajiny NATO však počíta s tým, že Taliani prvú várku lietadiel dodajú práve v roku 2010. Teda v čase, ako si to predstavuje slovenské ministerstvo obrany.

Ministerstvo obrany zatiaľ cenu ale ani víťaza oficiálne nepotvrdilo. „Urobíme tak až na budúci týždeň,“ povedal minister obrany Jaroslav Baška zo Smeru. Podľa informácií Pravdy zatiaľ rezort otáľa so zverejnením, lebo sa doťahujú cenové podmienky. Podobne sa vyjadril aj hovorca talianskej firmy Valerio Bonelli. „Nie že by som nechcel, ale nemôžem nič povedať, lebo sme sa tak dohodli s ministerstvom obrany,“ uviedol Bonelli.

Neoficiálne sa počíta na lietadlá so sumou 120 miliónov eur (3,6 mld. korún), čo by vyšlo pri americkej cene až na štyri lietadlá. O tomto počte však ministerstvo nikdy nehovorilo. Baška pripúšťal dva alebo tri kusy.

Cena za jeden Spartan vyplýva z oficiálnej správy, ktorú predložili do amerického Kongresu v októbri tohto roka. Podľa nej jedno lietadlo kúpia za 905 miliónov korún (30 mil. €).

S postupom Slovenska nesúhlasí exminister obrany, poslanec Martin Fedor z SDKÚ. „Nerozumiem, prečo sme sa nepridali k výhodnému programu, keď sme mali možnosť ušetriť nemalé prostriedky,“ tvrdí Fedor. Ako dodal, Američania a ďalších dvadsať krajín vyjednajú lepšie podmienky, ako sa podarí malému Slovensku. „Keď ministerstvo obrany zverejní cenu za jedno lietadlo, potom sa uvidí, či bolo výhodné robiť si súťaž individuálne,“ uzatvára Fedor.

debata chyba