Lajčák vystriedal Kubiša, ten na prospech Slovenska nezabudne

Novým ministrom zahraničných vecí sa stal Miroslav Lajčák, ktorý v kresle šéfa diplomacie nahradil Jána Kubiša. Do funkcie ho vymenoval prezident Ivan Gašparovič po tom, ako odvolal Kubiša. Lajčák doteraz pôsobil vo funkcii vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine. Ide už o šiestu personálnu zmenu vo vláde Roberta Fica od jej nástupu do úradu v júni 2006.

26.01.2009 11:43 , aktualizované: 13:47
Lajčák Foto:
Miroslav Lajčák je novým ministrom zahraničných vecí SR.
debata

Politológovia zmenu v zahraničnej politike krajiny po výmene ministra nepredpokladajú.

Lajčák (45) začínal ako diplomat na moskovskom veľvyslanectve. Pôsobil aj v Japonsku a bývalej Juhoslávii. Vysokým predstaviteľom medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu sa stal v roku 2007.

Kubiš bude po odchode z kresla šéfa diplomacie zastávať funkciu výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) v Ženeve. Svoje rozhodnutie prijať tento post oznámil už vlani v decembri, z vlády chcel odísť v prvej polovici januára. Po prerušení dodávok ruského plynu však vo funkcii aj na žiadosť premiéra zostal.

Prezident: Kubiš upevnil zahraničnopolitické postavenie SR

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nastupuje do úradu v čase, keď všetci musíme čeliť dôsledkom svetovej finančnej krízy, zdôraznil pri jeho menovaní prezident Ivan Gašparovič. Kríza však podľa prezidenta priniesla aj pozitívum – solidaritu Európskej únie. „K spoločnej zodpovednosti“ vyzval aj slovenskú politickú scénu.

Lajčák ubezpečil, že MZV SR bude plnohodnotnou súčasťou boja proti dôsledkom krízy. Ministerstvo zahraničných vecí bude mať zástupcu aj v Rade pre hospodársku krízu. Premiér Robert Fico potvrdil, že v rade, ktorú zvoláva na štvrtok, ponúkne jedno miesto expertovi z opozície, nesmie to však byť politik.

Gašparovič ocenil prácu odchádzajúceho Jána Kubiša. SR dosiahla v poslednom období veľa úspechov, a to aj preto, že robila zodpovednú, konsolidovanú zahraničnú politiku. Kubiša vyzval, aby mal aj pri rozhodnutiach v službách OSN na mysli prospech SR. „Na toto som nikdy nezabúdal a na toto nikdy zabúdať nemienim,“ ubezpečil Kubiš.

SR sa stala hodnoverným partnerom aj preto, že dokázala na seba zobrať riziká a zodpovednosť za ne, povedal prezident. Kubiš súhlasil, že ako minister upevnil zahraničnopolitické postavenie SR principiálnou zahraničnou politikou, presadzovanou aj v horúcich diskusiách s partnermi v EÚ a NATO. „Ale tak sa to má robiť, lebo záujmy Slovenska a jeho občanov sú nadovšetko,“ povedal.

debata chyba