Obžalovaná z krádeže myšlienok šéfuje na ministerstve

Do vysokej funkcie na ministerstve pôdohospodárstva dosadil obžalovanú úradníčku šéf rezortu Stanislav Becík (HZDS). Šéfkou potravinárskej sekcie sa 1.februára stala Mária Kantíková, ktorá čelí obžalobe z trestného činu plagiátorstva.

04.02.2009 09:27
Mária Kantíková Foto:
Mária Kantíková obvinená z trestného činh plagiátorstva.
debata

Kantíkovú za krádež myšlienok už odsúdil okresný súd. Nariadil jej, že sa musí ospravedlniť za skopírovanie cudzieho textu, ktorý vydávala za vlastný vo vysokoškolskej práci. Kantíková sa proti rozsudku odvolala, celú vec musí rozhodnúť krajský súd. Nová vedúca pracovníčka ministerstva sa k svojmu vymenovaniu nechcela vyjadriť. „Nebudem reagovať, obráťte sa na tlačové,“ uviedla.

Mária Kantíková najskôr pôsobila ako šéfka veterinárneho ústavu v Dolnom Kubíne. Po prevalení kauzy sa zamestnala na ministerstve. Ministerstvo vypísalo na post generálnej riaditeľky, ktorý Kantíková dostala, výberové konanie. Uchádzač pritom nemusel ovládať ani cudzí jazyk, hoci odborník na tejto pozícii by mal spolupracovať s Bruselom.

„Do novej funkcie bola vymenovaná podľa novej organizačnej štruktúry,“ povedala hovorkyňa ministerstva Katarína Belická. Aký plat Kantíková berie, nespresnila. „Platové zaradenie vychádza zo zákona o štátnej službe,“ dodala Belická. Šéf sekcie môže byť podľa zákona zaradený do 11.platovej triedy so zárobkom 926 eur (vyše 27-tisíc korún). Za riadenie môže dostať príplatok do výšky polovice platu, mzda sa tak môže vyšplhať do 1 389eur, pričom má nárok aj na ďalšie príplatky.

Ak rozsudok o plagiátorstve potvrdí krajský súd, Kantíková by mala z vedúceho miesta odísť. Podľa právnika Milana Galandu by tí, ktorí spáchali trestný čin, nemali pracovať v štátnej správe a rozhodovať o verejných veciach. „Je logické, že musia spĺňať kritériá bezúhonnosti. Ako inak im majú ľudia dôverovať,“ povedal Galanda.

Kauza Márie Kantíkovej je prvým prípadom plagiátorstva na Slovensku, ktorý riešil súd. Získanie vysokoškolského titulu si mala podľa súdu uľahčiť skopírovaním článku, ktorý publikovali vo vedeckom časopise jej podriadení z veterinárneho ústavu. Zažaloval ju jeden z nich, Ivan Holko.
Kantíková viedla sekciu potravinárstva už vlani. Vtedy ministerstvo tvrdilo, že je iba poverená zastupovaním.

debata chyba