Konopa siata dostala zelenú aj na Slovensku

Zelený list rozdelený na sedem menších rozstrapkaných lístkov už na Slovensku nebude len ozdobou tričiek návštevníkov reggae koncertov. Konopa by sa po rokoch mala vo veľkom vrátiť aj na polia. Nepôjde však o rastlinu, ktorá sa zneužíva ako droga, ale o konopu siatu, využívanú na priemyselné účely. Poslanci parlamentu na poslednom zasadnutí totiž uvoľnili prísne podmienky na jej pestovanie.

20.02.2009 15:57
debata

„Základným problémom starého zákona bol fakt, že sa na technickú konopu pozeralo ako na akúkoľvek inú omamnú látku,“ vysvetľuje Boris Baňas, správca neinvestičného fondu za revitalizáciu konopárstva na Slovensku. Aby človek mohol pestovať technickú konopu, potreboval viacero povolení, čo takmer všetkých záujemcov odradilo.

Podľa schválenej novely zákona o omamných a psychotropných látkach môže poľnohospodár pestovať vybrané odrody konopy siatej aj bez povolenia. Stačí, ak pred výsevom podá žiadosť. „Ľudia, ktorí chcú podnikať v konopárstve, už teda nemusia mať strach, že ich biznis bude závislý od úradníckej svojvôle,“ dodal Baňas, podľa ktorého sa zákon len zosúladil s praxou iných krajín Európskej únie, kde sa konopa siata pestuje bežne.

Aby sa na poliach s technickou konopou nezačali sadiť aj odrody, ktoré môžu byť zneužité ako drogy, musia roľníci pestovať iba druhy, ktoré sú uvedené v katalógu poľnohospodárskych plodín Európskej únie. „Tento zoznam sa obnovuje každý rok na základe odberu vzoriek,“ vysvetľuje Ivan Bašnák zo spoločnosti Hempo, ktorá sa pokúša obnoviť slovenské konopárstvo, ktoré po roku 1987 prakticky zaniklo.

Rozdiel medzi technickou konopou a konopou, z ktorej sa šúľajú marihuanové cigarety, je v obsahu psychoaktívnej látky THC. Priemyselné konope nesmie presiahnuť obsah 0,2 percenta THC, zatiaľ čo pre uspokojivý drogový zážitok je potrebné konope s obsahom THC nad šesť percent. „Keby niekto chcel robiť drogu z technickej konopy, je to, akoby sa chcel opíjať nealkoholickým pivom,“ vysvetľuje Baňas.

Pestovaniu drogovej konopy majú zamedziť aj pravidelné odbery vzoriek. Zneužívania sa preto neobáva ani riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. „Vo veľkom sa u nás pestuje napríklad aj mak a nik z neho nevyrába heroín,“ tvrdí.

Z technickej konopy sa môžu vyrábať tisíce výrobkov od textílií, potravín až po kozmetiku. „Na Slovensku predpokladáme najmä jej využitie na výrobu oleja a izolačných hmôt,“ myslí si Baňas. Spoločnosť Hempo už teraz vyrába z dovezených semien orieškovo chutiaci konopný olej či konopnú múku, cestoviny a chlieb.

debata chyba