Lekáreň si kupuje pacientov eurami

Jeden recept rovná sa euro. Päť receptov päť eur. Vyplácaním jednoeroviek za každý prinesený recept láka klientelu Lekáreň Silva Polta v Poltári. Cieľom je získať viac pacientov na úkor konkurenčnej lekárne Beatus. Podľa Lekárnickej komory sú podobné praktiky nečestnou súťažou.

04.03.2009 09:55
Lekáreň Foto: ,
Lekáreň ponúka za každý recept jedno euro.
debata

Majiteľ lekárne Beatus Ján Hric sa obáva, že takto môže skončiť. „Už som zaregistroval úbytok klientely,“ zdôraznil. Pacientov do novej lekárne lákajú aj letáky, ktoré visia na každom rohu v miestnej poliklinike. Akciu zastrešuje spoločnosť Cityfarma, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť lekární.

V sídle Cityfarmy v Novom Meste nad Váhom informovali, že obaja konatelia firmy Erik Kovács a Jozef Durdík sú na dovolenke. Vedúci lekárne Pavel Kutlík sa k akcii jedno euro odmietol vyjadriť. „Ja som zodpovedný len za prevádzku,“ povedal.

Niektorým pacientom sa takýto spôsob získavania klientely nepáči. „Pacientov by si lekárne mali pritiahnuť iným štýlom, napríklad zníženými cenami liekov. Nie takto,“ povedala tridsaťročná Poltárčanka Marianna Nociarová.

Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Jána Vajlana akcia nie je v súlade so zákonom ani etikou. „Takéto konanie odporuje aj zákonu o liekoch, podľa ktorého sa nesmie pacientovi určovať, v ktorom zariadení si má vyberať lieky,“ povedal Vajlan na margo letákov usmerňujúcich pacientov do novej lekárne. Dodáva, že ide o nečestnú konkurenciu.

Pacientov posiela do novej lekárne aj ďalší leták. Podľa neho práve Silva Polta má byť záchranou pre polikliniku, ktorá bola v uplynulých dvoch týždňoch zatvorená pre nepriaznivú ekonomickú situáciu. Jej majiteľ spoločnosť Spc Bankruptcy informuje, že polikliniku potiahne táto lekáreň zvýšeným nájmom na pokrytie energií. „Choďte do lekárne Silva Polta a zachránite polikliniku v Poltári,“ uvádza sa na letáku.

Právnička Ľubica Kolesárová tiež tvrdí, že nová lekáreň porušuje obchodný zákon aj zákon o hospodárskej súťaži. Majiteľ konkurenčnej lekárne Hric chce prípad riešiť právnou cestou.

debata chyba