Dedinku pri Bratislave zaplavila voda

V obci Borinka pri Bratislave vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. Rieka Stupavka sa už v intraviláne obce vylieva z koryta. Podľa starostu obce Milana Maxiana sú zatopené niektoré záhradky a hospodárske budovy, do pivníc sa zatiaľ voda nedostala.

06.03.2009 16:27
voda, Podbranč Foto: ,
Starostka obce Podbranč Viera Končitá dala po polnoci pokyn na rozkopanie cesty v časti obce Majeričky. Cez takto vzniknutý kanál vytiekla voda, ktorá ohrozovala domy v osade.
debata

Obec však už má pripravené vrecia s pieskom. „Cesta smerom na Košariská je uzatvorená, nedá sa tadiaľ prejsť. Voda vymieľa cestu,“ povedal starosta Maxian. Na otázku, či je predpoklad, že voda ešte bude stúpať, odpovedal kladne. „Nad obcou je ešte trištvrte metra snehu,“ uviedol Maxian. Ako ďalej uviedol, lesná správa už požiadala o techniku. „Poslal som im jeden traktor, jeden som ponechal v dedine,“ dodal Maxian.

Na riekach Morava a Myjava trvá tretí povodňový stupeň

Na niektorých úsekoch riek Morava a Myjava stále trvá tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako informoval námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, odštepný závod Bratislava, Peter Minárik, na rieke Morava zatiaľ nie je situácia kritická, tento stav sa však môže zmeniť s pribúdajúcimi zrážkami. Pracovníci SVP neustále hliadkujú, či sa na hrádzi nevyskytujú negatívne javy.

Podľa Minárika voda pomerne výrazne klesá na hornom úseku rieky Myjava. Obce na dolnom úseku – Jablonica, Podbranč a Prietrž – sú však stále zaplavené. SVP robí opatrenia, aby sa znížili špice povodňových vĺn na čo najnižšiu úroveň. Do vodných nádrží Kunov, Buková, Lozorno, Brestovec a Stará Myjava sa už podarilo nakumulovať vodu. „Teraz poklesli prietoky, takže to vyprázdňujeme, aby sme boli pripravení na ďalšiu povodňovú vlnu,“ uviedol Minárik.

Domy zatiaľ neevaukovali

Medzi najviac postihnuté obce na toku rieky Myjava patrí Prietrž v okrese Senica. Podľa starostky Dany Blažkovej je stále zaplavená cesta, ľudia odčerpávajú vodu z pivníc a hospodárskych budov. Zaplavilo aj časť družstva, kde voda zasiahla takmer 100 hektárov ornej pôdy. Najviac zasiahnutý je stred obce. „Domy nebolo treba evakuovať, občania sa už po toľkých rokoch povodní poučili a domy si stavajú po okrajoch,“ uviedla Blažková. Vrecia s pieskom podľa nej na zastavenie vody nestačili, použili ich len na zabránenie vstupu vody do domácností a iných budov. Hladina Myjavy však v obci klesá a pokiaľ sa nevyskytne zvýšený objem zrážok bude podľa Minárika klesať aj naďalej.

Podľa meraní Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, ktoré zverejnil na svojej internetovej stránke, o 13:00 dosiahla hladina Myjavy pri Jablonici 223 centimetrov a Morava pri Kopčanoch 453 centimetrov. Druhý stupeň povodňovej aktivity na Záhorí stále trvá na rieke Morava v Moravskom sv. Jáne, kde namerali hladinu 504 centimetrov a na rieke Myjava v Šaštíne-Strážach, kde je hladina toku vo výške 309 centimetrov. Prvý stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený na tokoch Stupavka pri Borinke, Myjava pri Myjave a Teplica pri Sobotišti.

debata chyba