Šance v druhom kole sú vyrovnané, politológovia čakajú tuhý boj

Šance súčasnej hlavy štátu Ivana Gašparoviča a opozičnej kandidátky Ivety Radičovej sú v druhom kole prezidentských volieb začiatkom apríla vyrovnané. Povedali to viacerí politológovia, podľa ktorých je rozdiel medzi oboma kandidátmi v prvom kole pomerne malý. V sobotňajších prezidentských voľbách Radičová získala 38,05 percent a Gašparovič 46,71 percent hlasov. Posledné prieskumy verejnej mienky pritom odhadovali rozdiel medzi oboma kandidátmi na viac ako desať percentuálnych bodov.

22.03.2009 12:46 , aktualizované: 16:30
Gašparovič, Radičová Foto:
Prezidentskí kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola, Iveta Radičová (vľavo) a Ivan Gašparovič, v dobrej nálade. Skočia si pred druhou voľbou do vlasov?
debata

„Ja si myslím, že je to hra s otvoreným koncom, tam sa skutočne nedá nič predikovať,“ poznamenala politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave, podľa ktorej majú obaja kandidáti šancu na úspech.

Podľa politológa Lászlóa Öllösa z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre otvára sobotný výsledok Ivety Radičovej priestor na vyrovnaný boj v druhom kole, ktoré sa uskutoční 4. apríla. „Znížil sa tento rozdiel do takej miery, že v druhom kole Iveta Radičová skutočne môže mať reálnu šancu na víťazstvo,“ tvrdil Öllös.

Na malý rozdiel medzi oboma kandidátmi upozornil aj politológ Rastislav Tóth z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. „Pri takom malom odstupe medzi prvým a druhým (kandidátom) je možné čokoľvek,“ tvrdil Tóth, ktorý však celkové víťazstvo kandidátky opozičných strán neočakáva. „Myslím, že to by bol už veľký zázrak, aby dopadli inak ako prvé kolo,“ poznamenal. Gašparovičovou výhodou vraj je, že svoj post obhajuje.

Ste spokojní s výsledkom 1. kola prezidentských volieb?

Na zníženie náskoku mali vplyv podľa politológa aj voliči SMK. „Vyzerá to tak, že SMK veľmi pomohlo Radičovej, že tam, kde sú maďarskí voliči, tak získala veľmi veľa percent,“ tvrdil Tóth, podľa ktorého Radičovej úspechu nahrala aj nízka volebná účasť. Öllös si zas myslí, že Gašparovič stratil svoj náskok aj preto, že v televíznych debatách nevystupoval presvedčivo.

Obaja kandidáti na prezidentský post sa budú podľa analytikov snažiť presvedčiť v druhom kole nerozhodnutých voličov, alebo voličov, ktorých kandidát sa neprebojoval do finále. „Je tu zhruba 15 percent takých voličov, ktorí sa zúčastnili prvého kola a nevolili prvých dvoch kandidátov, čiže pravdepodobne kandidáti sa budú snažiť loviť aj v týchto vodách,“ uzavrel Öllös.

Druhé kolo bude tvrdšie, zhodujú sa odborníci

Druhé kolo prezidentských volieb SR bude napínavým súbojom medzi Ivanom Gašparovičom a Ivetou Radičovou. Bude jednoznačnejšie, konfrontačnejšie a bude to väčší zápas medzi koalíciou a opozíciou. Povedala to sociologička Oľga Gyárfášová.

„Predpokladám, že to bude veľmi tvrdý boj, pretože ide o veľa – o post hlavy štátu. Očakávam, že sa výraznejšie prejavia aj lídri politických strán,“ myslí si. Predseda vlády Robert Fico sa za svojho kandidáta Gašparoviča už postavil, podľa Gyárfášovej sa preto dá očakávať, že to urobí ešte výraznejšie – útočnejšie. Podľa nej si totiž vláda uvedomuje, že ak vo voľbách prehrá, stratí nimbus moci. „Nebola by som prekvapená, keby použil proti opozičnej kandidátke Radičovej negatívnu kampaň, podpásovky a rôzne útoky. Hoci Radičová povedala, že to nie je jej štýl, myslím si, že aj ona sa začne jasnejšie profilovať,“ uviedla.

Za dobrú východiskovú pozíciu Radičovej označila sociologička to, že oslovila aj voličov podporujúcich politických strán. Na posilnenie výsledku by však podľa Gyárfášovej mala osloviť aj tých, ktorí voliť neboli. „Gašparovič má istý náskok, hrá na udržanie. Možno očakávať upevnenie voličských skupín, ktoré si získal,“ doplnila.

Najväčším prekvapením v súvislosti s prvým kolom prezidentských volieb bol podľa Gyárfášovej rozdiel hlasov medzi prvým a druhým kandidátom. „Prejavila sa sila favoritných kandidátov,“ konštatovala. Odstup hlasov medzi prvými dvoma a tretím a štvrtým kandidátom bol výrazný, nebolo to však podľa nej preto, že by Zuzana Martináková a František Mikloško nezaujali voličov svojím programom. „Pozornosť sa sústredila na prvých dvoch kandidátov,“ zdôvodnila sociologička.

Štyridsaťtriper­centná účasť voličov vo voľbách je podľa nej potešujúca, pretože nedošlo k prepadu v porovnaní s predošlými prezidentskými voľbami v roku 2004. „Potvrdzuje sa, že to nie je politická dominancia vkusu a voliť chodia ľudia z obcí aj z väčších miest. Je to rovnomernejšie zastúpené,“ konštatovala. V druhom kole volieb možno podľa Gyárfášovej očakávať väčšiu účasť, keďže duel Gašparoviča a Radičovej sa skončil tesne. Vedie to k vyššej mobilizácii voličov, dodala.

Radičová bude musieť pritvrdiť, zdôraznil Kusý

Súboj medzi Ivanom Gašparovičom a Ivetou Radičovou v druhom kole bude tvrdší. Bude to konkrétny súboj na telo. Aj Radičová bude musieť pritvrdiť a reagovať na ataky. Nebude ich môcť nechať nepovšimnuté, to by jej nepomohlo, myslí si politológ Miroslav Kusý. Kusého v súvislosti s prvým kolom volieb prekvapila vyššia účasť ako očakával a menší rozdiel medzi prvým a druhým kandidátom. Pravdepodobne v tom zohrala úlohu vyššia účasť. Tak, ako sa predpokladalo, vyššia účasť znamenala nižší rozdiel medzi nimi, dodal.

Kusý upozornil pred druhým kolom, že je tu veľmi zaujímavá skupina dva a pol milióna voličov, ktorí sa nezúčastnili na hlasovaní. „Tí sa nechajú vyprovokovať k účasti, keď sa kampaň stane atraktívnejšia a o týchto sa budú kandidáti usilovať,“ doplnil. Podľa neho do neistých vôd pôjde pravdepodobne Radičová, ona nemá čo stratiť. Musí nájsť motív, osloviť ich. "Tam už je v hre psychológia, sociológia, čo je Radičovej blízke, s týmito vecami pracovala ako teoretička a teraz si to bude môcť vyskúšať v praxi, " podčiarkol.

Z hlasov pre neúspešných kandidátov bude väčšina podľa Kusého smerovať k Radičovej. Určite ale nie všetky, lebo v týchto táboroch sú aj averzie voči nej, dodal.

debata chyba