Radičová na falošných letákoch sľubuje Maďarom z juhu autonómiu

Na južnom Slovensku sa v noci objavili stovky falošných letákov opozičnej prezidentskej kandidátky Ivety Radičovej. Podľa šéfa Radičovej volebného tímu Jána Fűleho, ide o amatérsky vyrobené letáky, ktoré sa vyznačujú zlou grafikou a chyby sú aj v maďarskom texte.

27.03.2009 11:47
Rudolf Buršányi, Radičovej falošný leták Foto: ,
Rudolf Buršányi z Kráľovho Brodu v okrese Galanta hovorí, že autonómiu v jeho obci nikto nežiada, aj keď tam žije 90 percent obyvateľov maďarskej národnosti.
debata

Na letáku veľkosti A5, ktorý bol zrejme vytlačený na klasickej laserovej tlačiarni, je použitá Radičovej fotografia z volebných billboardov, logo SDKÚ a maďarský text – milí Maďari žijúci na Slovensku, keď ma budete voliť a budeme úspešní, sľubujem, že budem podporovať vaše staré túžby o autonómiu. „Je to taký argument, ktorý možno zaberie pre tých, ktorí sú jemne povedané, padnutí na hlavu, lebo dosť ťažko sľubovať niekomu niečo, po čom netúži,“ povedal na brífingu Fűle s tým, že rovnako ako Slováci, aj maďarská menšina žijúca u nás v tejto chvíli chce prácu a spokojný život.

Falošný predvolebný leták Ivety Radičovej. Foto: Pravda, Pavol Machovič
Radičovej falošný leták Falošný predvolebný leták Ivety Radičovej.

Fűle podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „Budeme žiadať, aby to bolo čo najskôr vyšetrené a ten hlupák, ktorý takéto veci rozhadzuje po južnom Slovensku, bol potrestaný,“ dodal. Na falošné letáky ich ráno telefonicky upozornili ľudia. Zatiaľ vedia, že letáky sa objavili v okresoch Komárno, Galanta a v Šamoríne, našli sa zväčša pred nákupnými centrami. Fűle nevie, kto by mohol mať na svedomí takéto letáky, nepodozrievajú ani žiadnu politickú stranu. „My sa medzi takýmito hlupákmi nepohybujeme, takže nemôžeme mať podozrenie,“ vyhlásil. Podľa neho prezidentské voľby takéto letáky neovplyvnia. „Ľudí, ktorí sú padnutí na hlavu, je na Slovensku dosť málo,“ uzavrel Fűle s tým, že hrať maďarskou kartou je nebezpečné a tento súboj sa nedá vyhrať.

Prezidentské voľby 2009, 2. kolo
Prezidentské voľby 2009, 2. kolo Prezidentské voľby 2009, 2. kolo
debata chyba