SDKÚ hľadá Radičovej nové miesto

Prezidentský palác premiér Robert Fico síce nestratil, zrodil sa mu však silný politický súper. Iveta Radičová získala na svoju stranu viac ľudí, ako sa to podarilo v parlamentných voľbách celej opozícii. V SDKÚ sa už začalo hrať o kreslo lídra, Smer sa musí mať na pozore.

06.04.2009 10:33
voľby, prezident, Radičová, štáb Foto:
Do volebného štábu prišiel podporiť Ivetu Radičovú aj líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda.
debata

„Nezávidím Mikulášovi Dzurindovi,“ uviedol cez víkend Fico. Podľa neho bude na Dzurindu veľký tlak, aby ho na mieste opozičného lídra vystriedala Radičová. „To je všetko úplne jasné, pretože ak niekto obetoval 80 alebo 100 miliónov korún na kampaň tejto kandidátky, tak mu išlo o to, aby vytlačil Dzurindu z pozície predsedu konkrétnej politickej strany,“ povedal Fico.

Radičová poprela, že by na kampaň minula toľko peňazí. O tom, či bude kandidovať na post šéfky SDKÚ, sa vyjadriť nechcela. „Na budúci týždeň bude prezídium, na ktorom budeme analyzovať výsledky volieb,“ uviedla.

Kandidátka dostala v prezidentských voľbách takmer milión hlasov. Opozičné strany dokopy dotiahli v roku 2006 k volebným urnám niečo vyše 880-tisíc ľudí, v súčasnosti majú podľa prieskumov nižšiu podporu.

Podľa politológa Petra Horvátha politickú scénu ovplyvní to, ako sa vyvinie situácia v SDKÚ. „Ak sa bude Radičová usilovať o funkciu predsedníčky, narazí kosa na kameň, Dzurinda sa totiž nebude chcieť pustiť stoličky,“ myslí si Horváth.

Šanca SDKÚ lepšie uspieť v parlamentných voľbách v roku 2010 bude podľa Horvátha závisieť od toho, či sa Radičová uspokojí s tretím miestom na kandidátke, po Dzurindovi a Ivanovi Miklošovi.

SDKÚ teraz zvažuje, čo ďalej. Podľa Dzurindu o šéfovi strany rozhodnú primárky. „Nemali by sme degradovať súťaž o prezidenta republiky na nejaké predčasné špekulácie,“ poznamenal.

Primárne voľby bude mať SDKÚ v júni. Podľa zdroja z prostredia strany o prvé tri miesta budú asi súperiť Dzurinda, Mikloš a Radičová. „Radičová má v strane veľkú podporu, časť ľudí ju zrejme bude chcieť za predsedníčku. Stále však nie je jasné, či to chce ona sama,“ uviedol zdroj z prostredia SDKÚ. V neprospech Radičovej môže v členskej základni podľa neho hrať to, že nadbiehala Smeru. Zotrela rozdiely medzi SDKÚ a Smerom a kritizovala aj niektoré pravicové reformy.

Najbližší Dzurindovi ľudia už naznačujú, že Radičovú na svoje miesto Dzurinda nepustí. „Hádam sa Ivetka neurazí, ale ja si ju vôbec neviem predstaviť na stoličke predsedníčky. Byť populárny, dokázať strhnúť ľudí a byť lídrom strany, to sú dve rôzne veci,“ uviedol pre podpredseda SDKÚ Eduard Kukan.

Politológ Horváth dodal, že výsledky prezidentských volieb načas posilnili postavenie Pála Csákyho ako predsedu SMK. Dokázal totiž pre Radičovú získať južné okresy. Csákym môže opäť otriasť prípadný neúspech vo voľbách do európskeho parlamentu.

V strehu by však podľa Horvátha mal byť aj Smer. Výsledky síce ukázali, že Smer a SNS dokážu zmobilizovať voličov, ale aj to, že podporou môžu otriasť aj menšie neúspechy či kríza. Prezidentské voľby totiž naznačujú, že podpora vládnej koalície nie je taká vysoká, ako ukazujú prieskumy verejnej mienky.

debata chyba