Radičová vlastnú stranu nezaloží

Predsedom SDKÚ zostane Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová by sa mohla stať líderkou pre parlamentné voľby 2010. Takéto riešenie naznačili niektorí členovia Dzurindovej strany. O Radičovej a výsledkoch prezidentských volieb bude dnes rokovať stranícke prezídium.

07.04.2009 09:27
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová
debata

Radičová zostane v SDKÚ, aj keby sa nedostala do čela strany. Hoci získala vo voľbách vysokú popularitu, nechystá sa založiť vlastný politický subjekt. „To je úplný nezmysel,“ reagovala. Radičová tvrdí, že na dnešné zasadnutie nejde so žiadnymi požiadavkami na funkciu. „Nemám žiadnu predstavu,“ konštatovala.

Poslanec Ivan Štefanec si nemyslí, že Radičová nahradí Dzurindu. „Riadne voľby predsedu na kongrese budú až po voľbách v roku 2010, nevidím dôvod, prečo by sa to malo zmeniť,“ tvrdí. Štefanec dodal, že stanovy SDKÚ nebránia tomu, aby bol jednotkou na kandidátke aj niekto iný, ako je predseda. Radičová by sa tak mohla stať volebnou líderkou. „Je to možné,“ poznamenal Štefanec.

Podľa podpredsedu SDKÚ Pavla Kuboviča je v záujme strany využiť, že Radičová dokázala presvedčiť takmer milión voličov. O jej ďalšom osude nechcel špekulovať.

Ďalší poslanec SDKÚ Ferdinand Devínsky konštatoval, že dôležité bude aj to, ako sa rozhodne sama Radičová. Devínsky si nemyslí, že by sa mohla stať predsedníčkou, do volieb však zrejme dostane dôležitejšiu funkciu.

Štefanec poznamenal, že Radičovej sa obáva aj Smer. Dôkazom toho je, že v posledných dňoch viac kritizuje Radičovú ako Dzurindu. Hoci doteraz Smer nevedel prísť Dzurindovi na meno, podpredseda strany Marek Maďarič krátko po voľbách vyhlásil, že za ním sú výsledky, na rozdiel od Radičovej.

Poslanec Smeru Boris Zala zase uviedol, že ak by Radičová vymenila Dzurindu, SDKÚ by pre Ficovu stranu zostala naďalej neprijateľná. Dôvodom je jej pravicový program.

Radičová získala v prezidentských voľbách viac hlasov ako celá opozícia v parlamentných v roku 2006. Už vtedy preskočila Dzurindu. Mala totiž viac preferenčných hlasov ako on. Dzurindu vtedy predbehol aj Ivan Mikloš.

debata chyba