Devínsky, ktorý údajne donášal ŠtB, sa vzdal funkcií v Národnej rade

Poslanec NR SR za SDKÚ Ferdinand Devínsky písomné oznámil predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi že sa vzdáva funkcie predsedu Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, mládež a šport, ako aj funkcie náhradníka v Stálej delegácii NR SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. Informovala o tom Tlačová služba SDKÚ.

18.04.2009 21:17
Ferdinand Devínsky Foto:
Ferdinand Devínsky.
debata

Denník Sme uviedol, že Devínsky spolupracoval s ŠtB a stáž na univerzite v Londýne bola pre neho zrejme taká dôležitá, že bol preto ochotný s tajnou službou spolupracovať. ŠtB Devínskeho inštruovala, ako má sledovať kolegov. V článku sa uvádza, že prvýkrát Štátna bezpečnosť oslovila učiteľa na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského Ferdinanda Devínskeho v roku 1981, keď mal 34 rokov. Už vtedy mal ísť na stáž do Londýna, z cesty však zišlo. Po druhýkrát prišla v roku 1986, keď sa už cesta podarila. V kontakte s eštebákmi zostal Devínsky podľa jeho pražského spisu až do roku 1989.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda dvadsať rokov po novembri nemieni robiť policajta. Povedal to v súvislosti s medializovanými informáciami, že poslanec jeho strany Ferdinand Devínsky zrejme spolupracoval s komunistickou ŠtB. „Kľúčovým v celom príbehu je postoj Ferdinanda Devínskeho, ktorý povedal, že sa nikdy nezaviazal spolupracovať so spravodajskou službou. Dlhé roky s ním spolupracujem. Buď mu dôverujem, alebo nedôverujem. Devínsky nie je v žiadnej exekutívnej funkcii,“ povedal Dzurinda.

Vo februári šéf SDKÚ uviedol, že ak vo vysokých štátnych funkciách pôsobia ľudia, ktorí spolupracovali s "eštebákmi“, je to hanba. "Nemajú tam čo robiť,“ povedal vtedy v reakcii na informácie o spolupráci riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Františka Blanárika (nominant HZDS) s Vojenskou kontrarozviedkou (VKR) pred rokom 1989.

debata chyba